A bélbaktériumok szerepet játszhatnak a súlyosan elhízott emberek 2. típusú cukorbetegségének kialakulásában.

Diavitas Életmód Program logó
2020 március 20. Diavitas Magazin

Napjainkban a bélben élő baktériumokat (a bélflórát) az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség egyik legfontosabb környezeti tényezőjének tekintik. A bélflóra egyensúlyának felborulása központi szerepet játszik a krónikus, alacsony fokú gyulladás fenntartásában és az inzulinrezisztencia kialakulásában. Kimutatták, hogy a bélbaktériumok és azok fragmentumai képesek átjutni a bél barrieren (a bél védőgátján), kolonizálódnak és / vagy felhalmozódnak a vérben és az bélrendszeren kívüli szövetekben. Immunogén útvonalakat indításával befolyásolhatják többek között a cukoranyagcserét is.

Egy friss vizsgálatban kutatók 40 súlyosan elhízott ember műtéti beavatkozása során nyert vér- és szövet mintáit elemezték, hogy felmérjék a bakteriális genetikai állományukat. A betegek fele 2. típusú cukorbetegségben szenvedett, míg a másik fele inzulinrezisztenciát mutatott, de cukorbeteg nem volt.

A vizsgálat során kiderült, hogy a cukorbetegek vér-, máj- és bizonyos hasi zsír lerakódásainak baktérium összetétele más volt, az inzulinrezisztens csoporthoz képest.

A kanadai kutatócsoport azt is megállapította, hogy a jelenlévő baktériumok száma az egyes szövetekben eltérő, és a legnagyobb mértékben a májban és a omentum majus-ban (a gyomrot és a haránt vastagbelet összekötő zsírszövetben) fordulnak elő. Ez a két terület fontos szerepet játszhat az anyagcsere szabályozásában.

A 2. típusú diabéteszre jellemző bakteriális mintázatok a mesenterikus zsírszövetben voltak a legszembetűnőbbek, amelyben a cukorbetegek csökkent baktérium diverzitást (sokféleséget) mutattak, kevesebb Gram-pozitív baktériummal, például Faecalibacterium-mal, szemben a jellemzően opportunista Gram-negatív Enterobacteriaceae fokozott szintjével. A cukorbetegek plazmamintái hasonlóan gazdagok voltak Enterobacteriaceae-ban, ideértve az Escherichia – Shigella potenciális patogént is.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a súlyos elhízásban szenvedő emberekben a baktériumok hozzájárulhatnak 2. típusú cukorbetegség kialakulásához" - mondta Andre Marette a tanulmány szerzője, a Laval Egyetem professzora és a Quebec Szív- és Tüdő Intézet kutatója.

A kutatók szerint a szövetekben kimutatott bakteriális genetikai anyag nagy valószínűséggel a bélből származik.

"Tudjuk, hogy a bél barrier az elhízott betegekben átjárhatóbb" - mondta Marette az egyetemi sajtóközleményben. "Hipotézisünk az, hogy az élő baktériumok, illetve a baktérium töredékek átlépik ezt a védőfalat, és elindítanak egy olyan gyulladásos folyamatot, amely végül megakadályozza az inzulint abban, hogy megfelelően elvégezze a feladatát, azaz a vércukorszint szabályozását.”

“Következő célunk annak meghatározása, vajon a súlyos elhízásban szenvedő emberek májában és zsír felhalmozódásában kimutatott baktériumok jelen vannak-e enyhén túlsúlyos vagy közepesen elhízott személyekben is" - mondta Marette.

"Végül pedig azt szeretnénk kideríteni, hogy ezekben a szövetekben található bizonyos jótékony baktériumok felhasználhatók-e a betegség kifejlődésének megakadályozására. Ha igen, úgy ezek elvezethetnek bennünket egy új probiotikus baktérium családhoz, vagy baktériumokon alapuló kezelések forrásához a cukorbetegség elleni küzdelemben "- tette hozzá.

A tanulmány a Nature Metabolism-ban került publikálásra.
Források: https://www.nature.com/articles/s42255-020-0178-9