A szájban élő baktériumok is hatással lehetnek a vérnyomásra?

Diavitas Életmód Program logó
2019 november 26. Diavitas Magazin

Testünk és a bennünk élő mikrobiom egy igen komplex rendszer, és a sok új kutatásnak köszönhetően, egyre több és több összefüggést fedeznek fel. Egy korábban végzett vizsgálatban a kutatók közelebb kerültek ahhoz, hogy pontosan megértsenek egy gyakori élettani mechanizmust, amely során aktív testmozgás után vérnyomás csökkenés következik be.

Dr Raul Bescos a University of Plymouth kutatója elmondta, hogy a testedzés közben is termelődő nitrogén-monoxid szerepet játszik az erek tágulásában és az aktív izmok vérkeringését is fokozza, de az kevésbé ismert folyamat, hogy hogyan alakul ki a PEH (post exercise hiptoenzio=edzés utáni hipotenzió). A vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy a száj baktériumainak nitrátcsökkentő képessége mennyire fontos tényező a folyamatban.

A kutatók feltételezéseiket korábbi vizsgálatokkal kötötték össze,miszerint az antibakteriális szájöblítők hatására a szisztolés vérnyomás megemelkedhet akár nyugalmi helyzetben is.

A jelenség magyarázata az lehet, hogy a nitrogén-monoxid nitráttá alakul, ami felszívódik a nyálmirigyekbe, onnan pedig kiürül a szájüregbe és az ott lévő anaerob baktériumok nitritté redukálják.

A randomizált, kettős-vak keresztezett vizsgálatban - amit a Free Radical Biology and Medicine szaklapban részletesen olvasható - 23 egészséges felnőtt vett részt, akiket arra kértek, hogy futás után használjanak szájvizet. Az alanyok egyik része antibakteriális verziót, a másik csoport pedig egy placebo szájvizet alkalmazott a futás után előre meghatározott időpontokban. A testmozgás előtt és 1, illetve 2 órával utána különböző vizsgálatokon estek át. A vérnyomás méréseken túl, történt mintavétel vérből és nyálból is, amelyekből kifejezetten a nitrát és nitrit szinteket analizáltak. Ezzel párhuzamosan vizsgálták a száj mikrobiomját. A szisztolés vérnyomás értékben átlagban 5,2 Hgmm-es csökkenést tapasztaltak a placebo szájvíz alkalmazása esetén 60 perccel a futás után, míg az antibakteriális szájvíz használatát követően, ez a csökkenés csupán átlagban 2 Hgmm volt. Sőt az antibakteriális szájvizes öblögetést követően, a testmozgás vérnyomáscsökkentő hatása 2 óra múlva teljesen meg is szűnt.
Mindazonáltal a baktériumok sokszínűsége nem változott egyik esetben sem.

A kutatók azt nyilatkozták, hogy a jövőben szeretnék felmérni milyen hatással lehet a testmozgás, a kardiovaszkuláris kockázattal élő emberek száj mikrobiomjára. Reményeik szerint, ezek a kutatások majd közelebb viszik a tudományt a magas vérnyomás hatékonyabb kezeléséhez.


Korábbi cikkünkben olvashatnak arról is, hogy a nem megfelelő orális egészség befolyásolhatja a vérnyomást bizonyos esetekben. https://www.diavitas.hu/a-nem-megfelelo-oralis-egeszseg-hozzajarulhat-a-magas-vernyomashoz-es-csokkentheti-a-kezeles-hatekonysagat/

Forrás:
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190903111242.htm?fbclid=IwAR2kheYQtKJg0TyUqJHpfm3FLJl6K-NE2zef68i3NkId7OjqWpf9ehsdKvo
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584919307610?via%3Dihub&fbclid=IwAR2K_kSJ1bVjCmu3GXU5WVHbRDVbPlSSVfpg-SjwItgAoiGyDEsKwsLewtU
https://www.plymouth.ac.uk/news/mouthwash-use-could-inhibit-benefits-of-exercise-new-research-shows?fbclid=IwAR23ZZ0LtzJS8yKsuln68mBtubItXOVg7zt0T0sODipPhnOBhRBSecbSYPE