Az újszülöttek mikrobiom vizsgálatával az asztma és allergia is megelőzhető lehet?

Diavitas Életmód Program logó
2019 augusztus 13. Diavitas Magazin

 

Kutatók egy csoportja a San Francisco-i Egyetemmel (UCSF)  közösen korábban már publikált egy olyan tanulmányt, amely leírta, hogy azoknak az 1 hónapos csecsemőknek a székletéből, akiknek később gyermekkori atópiája és / vagy asztmája alakult ki, megváltozott bél-mikrobiom és megnövekedett 12,13-diHOME koncentráció mutatható ki.

A 12,13-diHOME egy lipid, mely csökkenti az immunsejtek számát és az úgynevezett szabályozó T-sejteknek vagy Tregoknak az aktivitását, amelyek általában elnyomják az allergiás gyulladást. A vizsgált csecsemők a rassz és etnikai szempontból sokszínű Wayne megyei Egészségi, Környezetvédelmi, Allergiás és Asztmás Longitudinális Tanulmány (WHEALS) részét képezték, amelybe 2003. augusztus és 2007. november között 1258 21–49 éves terhes nőt vontak be Michigan Detroit közeléből. A gyermekektől származó székletmintákat az egy hónapos korban történő otthoni látogatások során gyűjtötték be, majd további interjúkat készítettek a születés után 6, 12, 24 és 48 hónappal. A 24 hónapos találkozó egy kutató klinikán történt, ahol a gyermekeket testület által hitelesített allergológus vizsgálta meg.

csecsemő mikrobiom

A csecsemők székletmintáinak ún. „shotgun” metagenomikus szekvenálása azt mutatta, hogy a bakteriális epoxid-hidroláz (EH) gének jelenléte sokkal jellemzőbb azoknak a csecsemőknek a bél mikrobiomában, akiknél később gyermekkorban kialakult atópia vagy asztma. Ezen bakteriális EH-gének közül három (3EH) specifikusan termeli a 12,13-diHOME-t. Humán dendritikus sejtek 12,13-diHOME-mal való kezelése in vitro megváltoztatta a peroxiszóma proliferátor-aktivált receptor γ (PPARγ) -szabályozott gének expresszióját és csökkentette a gyulladásgátló citokinek szekrécióját, valamint a Treg-sejtek számát is.

Egy friss tanulmányban a kutatók 3EH-t expresszáló baktériumtörzseket injektáltak egerek belébe, ami csökkentette az állatok tüdőjében a Treg-sejtszámot, és molekuláris szinten megváltoztatta a Treg- és más immunsejt-funkciókat.

Ezután megvizsgálták a 41 1 hónapos csecsemő székletmintáiban található mikrobiális géneket. Megállapították, hogy a 3EH kópiáinak száma, vagy maga a lipid koncentrációja a csecsemők székletmintáiban előre jelezte, hogy mely csecsemőknek alakult ki később 2 éves korukban allergia vagy 4 éves korban asztma.

A kutatók ezt az eredményt megismételték egy San Francisco-i székhelyű független kohorsz vizsgálat székletmintáin is, melybe 50 1 hónapos csecsemő került bevonásra.

„Ugyan ezeket a kutatásokat egy még nagyobb vizsgálati csoporton is meg kell ismételni, az a tény, hogy két különböző városban, demográfiailag eltérő populációkban összegyűjtött 2 kohorsz is ugyanazokat az eredményeket támasztja alá, megerősíti meggyőződésünket, miszerint ennek a baktérium-lipidnek a gyermekkori asztma és az allergia kockázatával való kapcsolata szélesebb népességkörben is általános lehet” – mondta egy nyilatkozatában a tanulmányt vezető Sophia Levan, MD / PhD jelölt.

Susan Lynch, PhD, az UCSF orvostudományi professzora elmondta: “A felfedezés előkészíti az utat a korai bél-mikrobiom beavatkozásokhoz, amelyek megakadályozzák e betegségek kifejlődését”.

A kutatók megjegyezték, hogy a 12,13-diHOME a mikrobiomnak csak egy alkotóeleme, amely szerepet játszik az immunrendszer diszfunkciójában és a gyermekkori allergia és az asztma iránti fogékonyságában.

A tanulmány a Nature Microbiology-ban jelent meg.

Források: Levan SR, Stamnes KA, Lin L, et al. Elevated faecal 12,13-diHOME concentration in neonates at high risk for asthma is produced by gut bacteria and impedes immune tolerance [published online June 22, 2019]. Nat Microbiol. doi: 10.1038/s41564-019-0498-2., Ajmc.com