Diétás tévhitek a cukorbetegség kapcsán

Diavitas Életmód Program logó
2014 november 07. Diavitas Magazin

A cukorbetegség kezelésében az egyik nagy szakmai kihívás a páciensek megfelelő dietetikai gondozása. A szakszerűen betartott cukorbeteg étrend kiemelkedő fontosságú a cukorbetegség súlyos szövődményeinek – mint a szív és keringési problémák, veseszövődmények, a látás elvesztése, végtagamputációk, stb. – a megelőzésében.

1. tévhit: Egyedül a szénhidrátbevitelre kell figyelni

Nagyon fontos tudni, hogy a cukorbeteg étrendjében nem csak a szénhidrátok mennyisége korlátozott. Téves elképzelés, hogy cukorbetegség esetén elég csak a szénhidrátok mennyiségét limitálni, a másik két tápanyagból, a zsírból, és a fehérjéből korlátlanul fogyaszthatunk.

Mivel a három alapvető fontosságú, energiát adó tápanyag (szénhidrát, zsír, fehérje) mennyisége adja ki az elfogyasztott étrend kalóriatartalmát, ezért ennek a három tápanyagnak az aránya nagyon fontos az elfogyasztott kalória mennyisége mellett. Ha csak a szénhidrát mennyiségét csökkentjük az étrenden belül, az összesen elfogyasztott kalóriát pedig nem, akkor az a másik két tápanyag arányának megemelkedésével fog járni, azaz a cukorbeteg étrendje zsír-, és fehérjedús lesz.

A zsír,- és fehérjedús étrend a szív-, és keringési szövődmények miatt, a fehérjedús étrend pedig a veseszövődmények miatt nem ajánlott a cukorbeteg számára.

Tehát a normál tápanyagarányok megtartása mellett (szénhidrát: 50-55%, zsír: 30%, fehérje: 15-20%) kell megvalósítani a kalóriacsökkentett cukorbeteg étrendet, ha fennáll a cukorbetegség.

Ha például az orvos 160 g szénhidrátot ír elő, akkor ehhez kell igazítani az étrend kalóriatartalmát, mindhárom tápanyag megfelelő arányának megtartása mellett.

2. tévhit: Minél kevesebb szénhidrátot eszem, annál jobb

Ez is alapvető tévhit. A szénhidrát a legfontosabb energiaforrás, a testi sejtjeink nagy része nem is képes más forrásból energiához jutni, kizárólag szénhidrátból, egészséges, és cukorbeteg ember esetén sem. Azaz az orvos által előírt – eleve csökkentett mennyiségű – szénhidrátot be KELL vinni. Gyakran találkozni a praxisban olyan páciensekkel, akik még annál is kevesebb szénhidrátot esznek, mint amennyi számukra az előírt mennyiség. Sőt, vannak, akik pl. vacsorára egyáltalán nem esznek szénhidrátot, és ennek ellenére beadják pl. az inzulint. Az inzulinra azért van szükség, hogy bejusson a glükózfüggő sejtekbe a glükóz, a folyadék, a kálium, stb, tehát az inzulin egyfajta csatornát képez a sejtfalban.

Ha nem esszük meg a számunkra előírt szénhidrátot pl. egy inzulinterápia mellett, akkor hiába adjuk a külső inzulint, a sejtek éheznek. Különösen probléma ez akkor, ha elmarad az esti szénhidrátbevitel, mert ilyenkor éjszaka leesik a vércukorszint (hipoglikémia következik be). Ennek hatására olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek a májat glükóz leadására ösztönzik. Így a hajnali órákra magas vércukorszint következik be. (ez a Somogyi-effekt néven ismert jelenség). A magas reggeli vércukorszintek sokszor az orvosokat is megtévesztik, mert ilyenkor azt is gondolhatjuk, hogy kevés az esti inzulin adagja, pedig csak arról van szó, hogy a páciens “elfelejtett” szénhidrátot enni.

Tehát valójában nagyon fontos a szénhidrát limit betartása. Ne próbáljunk minél kevesebb szénhidrátot enni, csak amennyit az orvos előírt!

3. tévhit: Csak az a fontos, hogy a napi szénhidrátlimitet ne lépjük túl!

Nemcsak a napi szénhidrátbevitel, hanem annak napszaki eloszlása is fontos. A cukorbeteg ember étrendjében nem javasolt, hogy egy étkezés szénhidráttartalma meghaladja a 60 g-ot. A legtöbb kettes típusú cukorbeteg étrendjében a gyógyszeres, vagy inzulinos terápia mellett a napi ötszöri étkezést írja elő az orvos, esetenként bizonyos inzulinterápiákban a három étkezést.

Fontos, hogy ötszöri étkezés mellett meglegyen a megfelelő étkezési ritmus – étkezés – kalóriamentes időszak – étkezés – kalóriamentes időszak, stb. A kalóriamentes időszakok két étkezés között 2-4 órán keresztül kell, hogy tartsanak. Ennek oka, hogy három óránként inzulincsúcs következik be a szervezetben, tehát ilyenkor képesek a sejtek felvenni a glükózt.

Igazodjunk a napi ötszöri étkezéshez, két étkezés között tartsunk kalóriamentes időszakokat, átlagosan 3 órát, ilyenkor csak tiszta vizet, gyógyteát igyunk!