E-coli fertőzés széklet transzplantáción keresztül

Diavitas Életmód Program logó
2019 december 06. Diavitas Magazin

A széklettranszplantációkról egyre több cikk jelenik meg napjainkban. Súlyos, visszatérő, vagy nagyon ellenálló Clostridium difficile fertőzés esetén merülhet fel ez a kezelési lehetőség. Kísérleti jelleggel egyéb betegségek esetében is alkalmazzák. A székletmikrobióta-transzplantáció, rövidítve az FMT (fecal microbiota transplant) során egészséges emberek széklet mikrobiomját használják fel olyan betegek részére, akiknek súlyos bélflóra diszbiózisa van. Azonban ez sem teljesen veszélytelen eljárás, amit egy korábban történt fatális eset is mutat.

Korábban placebo kontrollos vizsgálatok során nem tapasztaltak komolyabb negatív hatásokat a kutatók, csak néhány olyan esetben, amikor egyéb súlyos betegség is társult, ami gyengítette a fogadó fél szervezetét.

Klinikai vizsgálatok keretein belül két betegnél – széklet transzplantációt követően - Escherichia coli fertőzést tapasztaltak, méghozzá olyan típust, ami szélesspektrumú béta laktamázt (rövidítve; ESBL:extended-spectrum beta-lactamase) termel. A két páciens közül az egyik életét veszítette. Mindkét eset ugyanahhoz a széklet donorhoz volt köthető a The New England Journal of Medicine publikációja alapján.
Az FMT elvégzésé előtt a donor ellenőrzése szigorú protokoll szerint történik, amely több fizikai, és laboratóriumi vizsgálatból áll, azonban az alábbi esetekhez használt kapszulázott FMT-t 2018. novemberében készítették el, a szigorított szűréseket pedig 2019. januártól vezette be az FDA, ami alapján már az ESBL-t termelő organizmusokra is szűrnek.

Az egyik érintett beteg egy 69 éves férfi páciens volt, aki hepatitis C eredetű máj cirrózisban szenvedett. A klinikai vizsgálat keretén belül a páciens esetében súlyos hepatikus enkefalopátia kezelésére irányult. Antibiotikumos kezelésben részesült az FMT előtt, közben, és után is. A beteg 2019 március és április között három hetes időintervallumon belül több alkalommal kapott kapszulázott FMT-t. A betegnél 17 nap után, - az utolsó kezelést követően - köhögés és láz jelentkezett. A radiológiai vizsgálat infiltrátumot mutatott ki, amelyre szintén anbiotikumos terápiát kapott a páciens. Vérminta tenyésztés alapján ESBL-t termelő E. Colit azonosítottak, amire az orvosok újabb antibiotikumos kezelést írtak elő. Ezt követően a beteg állapotát sikerült stabilizálni az antimikrobiális terápiával, majd a kontroll székletvizsgálat eredménye is negatív lett ESBL-t termelő baktériumokra.

A másik páciens egy 73 éves férfi beteg volt, aki kemoterápia-indukálta mielodiszpláziás szindrómában szenvedett. Orális FMT kezelést kapott, hemopoetikus őssejt transzplantáció előtt és után. Profilaktikus antibiotikumos kezelésben ez a páciens is részesült, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a graft-versus host betegség. 5 nappal az őssejt kezelést követően, és 8 nappal az utolsó FMT dózis után, erőteljes láz jelentkezett. A vérmintájában szintén kimutatták az ESBL-t termelő E. colit, és az állapota is egyre romlott, végül a súlyos szepszis miatt nem tudták megmenteni az életét.

Összeségében elmondható, hogy nagyon kevés esetben következett be eddig bakterémia FMT-t követően. A fent leírt két esetben a donor nem hordozott kockázati tényezőt multi rezisztens organizmus hordozására, viszont a két beteg fokozottan veszélyeztetett volt bakterémia kialakulásra. Előrehaladott cirrhozisban megnő a bél áteresztő képessége, (permeabilitása) és károsodik a RES (Reticuloendothelial system) funkció. A hematopoetikus sejt-transzplantáció után szintén a bél barrier károsodása, illetve a neutropénia növelte a kockázatot. Az FMT azelőtt történt, mielőtt rutin vizsgálattá vált volna az ESBL termelő organizmus kiszűrése.


A fent említett esetek alapján is szigorúbb szűrési feltételek biztosítása szükséges, de a rizikótényezők mellett fontos mérlegelni, hogy súlyos esetekben (például, visszatérő C. difficile fertőzés) megfelelően szűrt donorral hatékony segítség lehet a széklet transzplantáció.

Forrás: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1910437