Édes íz, lemondások nélkül?

Diavitas Életmód Program logó
2020 június 15. Diavitas Magazin

Az emberek gyakran még az egészséges életmód kedvéért sem szeretnének lemondani az édes ízről. Egyáltalán szükséges lemondani erről? A kiegyensúlyozott táplálkozás a gyümölcsfogyasztás mellett a teljes értékű gabonafélék fogyasztását is támogatja, és ezek kombinációiból is lehet tápláló, édesebb ízvilágú ételt készíteni.

Vegyük példának a zabot, ami számos felhasználási lehetőséget kínál, például zabliszt, zabpehelyliszt, vagy akár különböző zabpelyhek, zabkorpák formájában. Az ásványi anyagok szempontjából pedig jelentős mangán, kálium, foszfor, magnézium, cink és vas forrás. A vitaminok közül B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B5 (pantoténsav) és B6 (piridoxin) vitamin tartalmát érdemes megemlíteni. Az értékes komponensek listáját tovább bővítve elmondható, hogy a zabpehely is kiváló rostforrás. A különféle rostok pedig több kutatás szerint is jótékony hatással lehetnek a beleinkben élő baktériumokra. Amit fontos megjegyezni még ebben a témában, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékfogyasztásról magasabb rosttartalmú ételek esetén sem!

Ezért mutatunk, egy receptet, ami egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető.

Gyümölcsös lágy zabdesszert

Hozzávalók kb. 4-5 darabhoz:

1 db kisebb méretű banán (vagy 1 nagyobb banán fele)
35 gramm meggy (fagyasztott/friss)
25 gramm zabpehely (kisszemű)
Fahéj

Elkészítés:
A banánt meghámozzuk, majd alaposan összetörjük villával. A meggyet kimagozzuk (ha nem magozott fagyasztott terméket használunk), és kisebb darabokra összeaprítjuk. A banán pürét és a meggyet alaposan összekeverjük, és adunk hozzá egy csipet fahéjat. Következő lépésként összedolgozzuk a gyümölcspürét, a kimért zabpelyhet és egy evőkanál vizet is hozzáadunk. Fél órára betesszük a hűtőbe pihentetni, majd egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a kézzel megformázott kisebb korongokat ráhelyezzük. 180 Celsius fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Energiatartalma körülbelül 200 kcal.

Az eredmény egy lágy állagú desszert, ami ideális lehet tízóraihoz vagy uzsonnához.

Jó étvágyat kívánunk!