Évente 2,8 millió embert öl meg az alkohol

Diavitas Életmód Program logó
2018 szeptember 01. Diavitas Magazin

A kutatók szerint az alkoholfogyasztás nem túl jó ötlet. Az alkohollal kapcsolatos kombinált egészségügyi kockázatok meghaladják az esetleges előnyöket, nyilatkozta Max Griswold, a Washingtoni Egyetem kutatója és az alkoholfogyasztással kapcsolatos elemzés szerzője.

A tanulmány megállapította, hogy bár az alkohol nyújt bizonyos védelmet a koszorúér betegséggel szemben, a rák kockázata, valamint a sérülések lassabb gyógyulása, illetve a fertőző betegségek nehezebb leküzdése bőségesen ellensúlyozza azt. A tanulmány egyértelműen kimondja, hogy az alkoholfogyasztás óriási, világméretű egészségügyi probléma.

alkohol

Egy 2016-os felmérés adatai szerint a legtöbb alkoholt fogyasztó országok Európából kerülnek ki. A romániai férfiak naponta átlagosan több mint 80 gramm alkoholt fogyasztanak, – ami 8,2 palack sörnek felel meg -, és csak tíz grammal marad el mögötte Portugália, Luxemburg és Ukrajna. Andorrában csak 34 gramm alkoholt isznak naponta, viszont érdekesség, hogy itt a nők is ugyanazt a mennyiséget fogyasztják mint a férfiak, míg Romániában kicsi több mint a negyedét, Portugáliában a harmadát, Luxemburgban majdnem a felét, Ukrajnában pedig majd a kétharmadát, 42 grammot naponta.

Magyarországon, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 2011-es adatai szerint százezer emberből több mint száz ember halála közvetlen összefüggésbe hozható az alkoholfogyasztással. Nálunk a fenti érték minden emberre vonatkozik korhatár besorolás nélkül, az így kapott mennyiség pedig évi 14 liter, ami napi bontásban 38,3 grammnak felel meg. Ha ebből az értékből még levonjuk a gyerekeket, az öregeket és a nőket, bizony mi is tetemes mennyiséget kapunk.

Az alkoholfogyasztás szövődményei közül 50 év fölött már egyértelműen a rák jelenti a legnagyobb veszélyt – állapította meg egy új brit tanulmány. Ketan Patel, a Medical Research Council molekuláris biológiai laboratóriumának munkatársa és a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a rák egyes típusai az őssejtek DNS-ének károsodása miatt jönnek létre. Ugyan a DNS véletlenül is károsodhat, eredményeink arra utalnak, hogy az alkoholfogyasztás növeli a génmódosulás esélyét.

“Fontos tudni, hogy az alkohollebontás és a DNS-javítás mechanizmusa nem tökéletes, ezen kívül az alkohol másképpen is okozhat rákot még azoknál is, akiknek a védelmi rendszere jól működik” – figyelmeztetett Patel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi rákkutatási hivatala (IARC) az alkoholt a rákot okozó anyagok, vagyis a karcinogének 1. csoportjába sorolja, mivel “meggyőző bizonyítékok” támasztják alá, hogy az embernél rákot okoz.

Dr. Philippe de Timary és Dr. Peter Stärkel a belgiumi Louvain Egyetem kutatója beszámolt arról, hogy az alkoholfogyasztás következménye lehet a bélfal védekező nyák-rétegeinek sérülése, minek következtében a bélfal nem látja el teljes feladatát és “átereszt”. Így a baktériumok, azok degradációs termékei, (endo)toxinok valamint a táplálék emésztetlen részecskéi bekerülnek a véráramba, ahol elsősorban gyulladásos folyamatokat indítanak el. Ez a gyulladás aztán közvetlenül szerepet játszik a fent ismertetett genetikai sérülések, daganatok kialakulásában, az immun-, autoimmun-szervrendszer károsodásában és az ehhez kapcsolódó betegségek kialakulásában.

 

Bloomberg, 2018. 08. 24.

Zentrum der Gesundheit, 2018. 06. 21.

Egészség.hu