A gyorséttermi ételek fogyasztása elhízáshoz vezet

Diavitas Életmód Program logó
2015 június 08. Diavitas Magazin

A gyorséttermi ételek méregként hatnak a bélbaktériumokra, rövid időn belül akár több száz olyan baktériumfajt is elpusztítanak, amelyek az elhízás ellni védekezésben fontos szerepet játszanak. Az egészséges étrend sokszínű és változatos táplálkozást jelent, nem elegendő étrendünkből kizárni a cukor és a zsír fogyasztását.

Tim Spector a King’s College London professzora legújabb könyvében a „The Diet Myth” (Étrendmítosz) publikálja friss kutatásának eredményét, jelent meg nemrég a Daily Mail-ben.

A professzor felfedezése magyarázatot adhat arra, hogy azonos mennyiségű és minőségű ételek fogyasztása nyomán egyesek miért híznak, mások pedig miért nem. A nem mindennapi kísérletbe a professzor bevonta 23 éves egyetemista fiát, Tomot, aki beleegyezett abba, hogy 10 napon át kizárólag McDonald’s-ban kapható hamburgert, csirkefalatokat és chips-et fogyaszt, hozzá pedig kólát iszik. A kutatók a kísérlet során, a speciális étrend elkezdése előtt és után, meghatározták Tom bélbaktérium keresztmetszetének összetételét. A teszt előtt mintegy 3500 fajta bélbaktérium-faj volt jelen, közülük az úgynevezett Firmicutes törzs dominált. Tom a gyorséttermi étrenddel elvesztett 1300 baktériumfajt, és ekkor már a Bacteriodetes törzs dominálta a bélflóráját. A kísérletben megállapították, hogy az egyhangú, egészségtelen ételek végeztek az elpusztult baktérium fajokkal. A kutatás eredménye rávilágít arra, hogy az elhízás összetett probléma, nem írható egyszerűen a túl sok evés számlájára.

A kísérlet egy újabb bizonyíték lehet arra, hogy a bélbaktériumok kényes egyensúlyának felborulása áll az elhízások többségének hátterében, és ez okozza a túlsúly következtében kialakuló betegségeket is, így például a cukorbetegséget, a rákot vagy a szív és érrendszeri problémákat.

dupla sajtburger