Idős korban mégsem jó a napi aszpirin

Diavitas Életmód Program logó
2018 szeptember 21. Diavitas Magazin

A The New England Journal of Medicine folyóiratban közölt, az aszpirinnel foglalkozó tanulmány állítása szerint az időskori rendszeres aszpirin fogyasztás, a hiedelemmel ellentétben nem hogy növelné a hosszú élet esélyét, de számos betegség kockázatát rejti.

Idős emberek agyérkatasztrófát, vagy szívrohamot követően kapnak rendszeresen aszpirint az esetleges újabb rohamok esélyeinek visszaszorítására, de a korábbi elképzeléseket követően számos egészséges ember is szedi megelőzés szándékával.

Gyógyszerek

Az Egyesült Államokban és Ausztráliában végzett tanulmány több mint 19 ezer 65 év feletti egészséges, illetve olyan emberrel készült, akik még sosem küzdöttek szív-, és érrendszeri problémával, demenciával vagy egyéb fogyatékossággal. A résztvevők fele öt éven keresztül naponta kapott kis dózisú (100 milligramm) aszpirint, míg a résztvevők másik fele placebót kapott.

Korábbi, a kis dózisú aszpirin védő hatását bizonyító vizsgálatok nem mutattak magasabb megbetegedési vagy halálozási arányt.

A mostani vizsgálatok alkalmával, melynek célkeresztjébe az idősebb korosztályt állították, kiegészítve molekuláris és sejtszintű vizsgalatokkal, kiderült, hogy az aszpirin fogyasztás az eddig ismert szövődmények mellett növeli a rák kialakulásának, növekedésének és terjedésének kockázatát.

A tanulmány szerint az aszpirin az idős populációban nem csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek halálozási mutatóit, azonban markánsan megnöveli a gyomor- és más belső vérzések előfordulását, valamint a daganatos  megbetegedések számának enyhe növekedését idézi elő.

Az aszpirinnek nincsen semmi olyan jótékony hatása, amely ellensúlyozná a belső vérzések kockázatát” – állítja John McNeil, a melbourne-i Monash Egyetem professzora.

A tanulmány rávilágít, hogy az aszpirin szedése hatással lehet a tumorképződésre és más rákos megbetegedések kialakulására.

The New England Journal of Medicine

2018 09.16.

Ma már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, amely alapján teljes képet kaphatunk a bélflóránk mikrobiális összetételéről, lehetőséget adva a korrekcióra és a gyógyulásra.