A konzervektől fáj a hasunk?

Diavitas Életmód Program logó
2018 július 20. Diavitas Magazin

A legújabb kutatási adatok szerint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása az irritábilis bél szindróma (IBS) kockázatát rejti – adta hírül a Reuters Health és az American Journal of Gastroenterology.

A Párizsi Egyetemen Laure Schnabel és munkatársai június 15.-én tették közzé tanulmányukat, melyben az egészség és a táplálkozás összefüggéseit vizsgálták.

A NutriNet-Sante internetes tanulmány több mint 160 000 ember étkezési adatait dolgozta föl. Az online kérdőívek értékeléséből kiderült, hogy a vizsgált csoport napi táplálékának 16%-át teszik ki a feldolgozott élelmiszerek, ami megfelel a napi energiabevitel 33%-ának. Az összes résztvevő közül 3516 számol be IBS-ről, ami a résztvevők 10,6-át jelenti.

Az adatsorból az is kiderül, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása a fiatalokra, az alacsony jövedelműekre és az alacsony fizikai aktivitást mutató személyekre jellemző. Ezek az olcsó, könnyen elérhető, hosszú ideig tárolható és azonnal fogyasztható kész termékek teszik ki a szupermarketek kínálatának nagy részét, melyek e tulajdonságaik miatt  jelentik a legnagyobb veszélyt az éhes laikusokra. A tanulmány eredményei érveket szolgáltatnak a feldolgozott élelmiszerek ellen, a kutatók pedig további vizsgálatokat szorgalmaznak a feldolgozott élelmiszer-fogyasztás káros hatásai, valamint az irritábilis bélszindróma közötti kapcsolat tisztázására. Schnabel hangsúlyozta, hogy az eredmények a francia felnőtt lakosság adataiból származnak, valamint, hogy ok-okozati összefüggést nem tudnak kimutatni további vizsgálatok hiányában.

konzervek

Dr. Peter Gibson, a Melbourne-i Monash Egyetem Gasztroenterológiai Tanszék vezetője e-mailben méltatta a tanulmányt és megerősítette, hogy a tanulmány eredményei összhangban vannak azzal az egyébként rég elfogadott nézettel, miszerint az egészséges ételeken alapuló étrend az egészségünk alapja.

Az egyoldalú és rosszul megválasztott étrend a bélflóra egészséges arányának megváltozásához vezet, aminek kezeletlen szövődményei súlyos betegségek eredői lehetnek. A bélflóra feltérképezésére szolgál a székletgenomikai vizsgálat, ami teljes képet ad a bélbaktériumainkról és azok arányáról. A megfelelő baktériumok pótlásával a helyreálló bélflóra akár a teljes gyógyulást is eredményezheti.

Medscape  2018 Julius 10.