Korai hasnyálmirigyrák-diagnosztika a nyelvről?

Diavitas Életmód Program logó
2019 február 08. Diavitas Magazin

A nyelven élő egyes baktériumok eloszlása és mintázata már korai stádiumban  jelezheti a hasnyálmirigyrákot – számolt be az Oral Microbiology új publikációja.

A testünkben és a testünkön élő mikroorganizmusok populációjának megváltozása egyes hasnyálmirigy-rákos betegek más testszöveteiből vett mintán már kimutatható, ám a hivatkozott kutatás az első bizonyítéka annak, hogy  a nyelv nyálkahártyáján megtelepedett baktériumok összetétele a betegség kapcsán megváltozik. Ennek megerősítése új utat nyithat a tekintetben, hogy e rendkívül agresszív betegséget idejekorán felismerjék, illetve kidolgozzák megelőzésének eszközeit.

Az Egyesült Királyságban évente közel 10 000 embert diagnosztizálnak hasnyálmirigy-rákkal. Közülük kevesebb mint egy százalék él az követően tíz évig.  A korai diagnózis nagymértékben javíthatja a sikeres kezelés esélyeit. Ez óriási kihívást jelent, mivel a rákos tumor a test mélyén növekszik, és az áttételeket megelőzően kevés tünetet mutat. Így a legtöbb betegnek már előrehaladott stádiumban van, amikor orvos elé kerül.

nyelv nyálkahártya vizsgálat

A kutatók olyan biológiai változásokat kerestek, amelyekből kiindulva pontosan kimutathatják a hasnyálmirigyrák korai jeleit, illetve ezeket új szűrési tesztek kialakítására használhatják fel. A  téma aktualitását a mikrobiomnak a rák kialakulásában betöltött lehetséges szerepe adja, valamint a korábbi tanulmányokban feltárt, a hasnyálmirigy-rákos betegekből nyert nyál, bél- és ürülékminták drámai zavarai az egészséges egyénhez képest.

Egy kutatócsoport a hasnyálmirigy-rákos betegek nyelv nyálkahártyájának mikrobiális leírására irányuló vizsgálatában 30 korai stádiumú betegből álló csoportot és egy hasonló 25 fős egészséges csoportot állított össze. A résztvevők 45 és 65 év közöttiek voltak, más betegségtől mentesek, továbbá  a vizsgálat előtt három hónapig nem kaptak antibiotikumos kezelést, illetve más gyógyszereket.

A kutatócsoport megállapította, hogy a hasnyálmirigy-rákos betegek nyelvét bevonó mikrobák nagymértékben különböznek az egészséges emberek mirobáitól.

A kutatás vezetője Lanjuan Li, a Zhenjiang Egyetemről elmondta, hogy “bár további tanulmányokra van szükség, megerősítik azt a feltételezést, hogy szoros összefüggés mutatható ki a mikrobiom állapota és a hasnyálmirigy-rák között.” Meglepő, hogy négy típusú baktérium jelenléte a nyelv nyálkahártyáján különböztetheti meg a hasnyálmirigy rákos betegeket az egészséges emberektől, nevezetesen  a Haemophilus és a Porphyromonas baktériumok alacsony, illetve a  Leptotrichia és a Fusobacterium baktériumok magas szintje.   

“Ha a diszkriminatív baktériumok és a hasnyálmirigy-rák közötti összefüggést igazolni tudjuk,  új, mikrobiom alapú diagnosztikai eljárások és a rák kialakulását megelőző eszközök állnak majd rendelkezésre” – mondta Li.

A kutatócsoport azt feltételezi, hogy az immunrendszer a legvalószínűbb kapcsolat a mikrobiom és a hasnyálmirigy-rákos megbetegedések között. Feltételezésük szerint a hasnyálmirigy-betegség kialakulása befolyásolja az immunválaszt oly módon, hogy az segíti a nemkívánatos baktériumok növekedését. Amennyiben feltételezésük bizonyítást nyer,  új kezelési stratégiák kidolgozása előtt nyílik meg az út, és lehetőséget kap a hasnyálmirigy-rák gyógyítása.

 

Megismerné bélflórája összetételét? Már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, melynek segítségével átfogó képet kaphatunk a bennünk élő baktériumok fajgazdagságáról, ill ezek egészséges vagy kóros arányairól, amit ma már számos gyakori betegség okaként azonosítottak.

ScienceDaily

2019 01.28.