Mégis biztonságosabb az otthonszülés

Diavitas Életmód Program logó
2018 november 09. Diavitas Magazin

Otthon, egészségügyi intézményen kívül született csecsemők változatosabb mikrobiom kultúrával rendelkeznek, mint a kórházban született társaik. A legújabb kutatások szerint mindez hatással van többek között az immunrendszer, illetve az anyagcserére működésére.

Ha megértenénk, hogy az otthon született csecsemők miért rendelkeznek változatosabb mikroflórával, mint  a kórházban született társaik, megelőzhetnénk és megakadályozhatnánk a későbbi betegségének kialakulását.

Az emberi mikrobiom több ezer baktériumból, gombából és vírusból áll, amelyek hatással vannak szervezetünkre és egészségünkre. Közülük sok előnyös, mitöbb kedvező hatású az egészségünkre nézve, általuk megelőzhetőek olyan krónikus betegségek, mint például az elhízás, a cukorbetegség, az asztma és a gyulladásos megbetegedések. Ezek a mikróbák egyszerre nyújtanak védelmet az anyának és a babának.

baba

Nem ismeretesek az otthon született csecsemők és a kórházban születettek közötti különbségek okai, de úgy gondoljuk, hogy a kórházi beavatkozások, a korai fürdetések, az antibiotikumok módszeres használata, valamint a kórház aszeptikus közege egyszerre felelősek a hasznos mikroorganizmusok pusztulásáért – állítja Prof. M. G. Dominguez-Bello, mikrobiológiai és egészségügyi professzor a Rutgers Egyetemen munkatársa.

Egy, a Scientific Reports folyóiratban megjelent nemzetközi kutatás eredményeit közlő tanulmány – amelyben a kutatók 35 csecsemőt és anyját vizsgálták születés után egy hónapig – arról számol be, hogy mind a kórházi környezet, mind az antibiotikum használata, mind a születés körüli beavatkozások befolyásolhatják az újszülött mikrobiológiát.  Tizennégy csecsemő született otthon közülük négy vízben -, 21 a kórházban. Mind a 35 csecsemőt hüvelyi úton hozták az édesanyák világra, és kizárólag szoptatták, már röviddel a születés után. A tanulmányban meghatározták a csecsemők mikroflóráját, valamint az anyák hüvelyi mikorbiomjának mintázatát. Kimutatták, hogy a kórházban született csecsemőknél alacsonyabbak a Bacteroides fajok-, a Bifidobacterium fajok-, a Streptococcus fajok- és a Lactobacillus fajok száma, ugyanakkor a Clostridium fajok és az Enterobacteriaceae család fajainak száma magasabb, mint az otthon született gyermekeké.

Egy ehhez kapcsolódó székletminta elemzések és egyéb vizsgálatok szerint a kórházban született csecsemők nagyobb mértékben mutattak gyulladásos reakciókat, az otthon született csecsemőkhöz képest.

E területen is további kutatásokra van szükség, a tanulmány azonban azt sugallja, hogy a kórházi környezet átalakítása és az otthoni körülmények megteremtése fontos lenne a mikorbiom fajgazdagságának megőrzése céljából.

Scientific Reports

2018 08.23.