Miért büdös a szennyes és ez a kellemetlen szag hogyan szüntethető meg?

Diavitas Életmód Program logó
2016 június 10. Diavitas Magazin

Tudósok azonosították azokat a molekulákat, amelyektől ruháink „büdösek” – jelent meg nemrég a ScienceDaily oldalán. A szennyes szaga, az úgynevezett illékony szerves vegyületektől rossz, és ezeket nem mindig lehet kimosni a ruhákból egy környezetbarát 20 celsius fokos mosással. A kutatók a közelmúltban hat olyan szerves vegyületet azonosítottak több szennyes ruhadarabon, amelyek közül néhány túléli az alacsony hőmérsékletű gépi mosást.

szennyes

A hónalj izzadság mindaddig szagtalan, amíg nem érintkezik a bőrünk felszínén található baktériumokkal, többségében Corynebacterium és Staphylococcus fajokkal, amelynek következtében létrejön több, a kellemetlen szagot okozó párolgó szerves vegyületeket. A tudományos kutatás során megvizsgálták a ruhákon az így létrejött vegyületeket mosás előtt, mosás után a ruhák nedves és száraz állapotában. A kutatók a kísérletben laboratóriumi körülmények között 20 celsius fokos gépi mosást végeztek szagtalan mosószer felhasználásával.

A mosást követően az összes ruha lényegesen jobb illatú volt, ezen kívül nagymértékben csökkent a kellemetlen szagot okozó szerves vegyületek koncentrációja, de az nem szűnt meg teljesen.

A kutatók remélik, hogy a vizsgálatuk hozzájárul az egyes mosási technikák hatékonyságának az elemzéséhez, de megállapíthatjuk, hogy a magasabb hőfokú mosás hatékony lehet a kellemetlen szagot okozó szerves vegyületek ellen.