Probiotikummal a csontok védelmében rheumatoid arthritisesetén

Diavitas Életmód Program logó
2019 november 20. Diavitas Magazin

A rheumatoid arthritis (RA) egy gyakori szisztémás autoimmun betegség, mely a csontok pusztulásával jár együtt. A korai diagnózis és kezelés kiemelt szerepet játszik a gyógyszeres terápia sikerének optimalizálásában. Különösen igaz ez a magas betegség aktivitású csoportok esetében, ahol már korai ízületi károsodások is megfigyelhetőek. Már évek óta vizsgálat alatt áll a bél mikrobiom és az RA közötti kapcsolat, melyről számos epidemiológiai és klinikai beszámoló született. Az ok-okozati viszony megállapítása azonban nem mindig egyértelmű. Jelen kutatás arra mutat rá, hogy a mikrobiomot érintő rendellenességek (dysbiosis) hatékony kezeléssel javíthatóak, mely önmagában potenciális terápia lehet a csontkárosodás megelőzésére is.

Módszerek
A vizsgálathoz Sprague-Dawley patkányokat használtak AIA (adjuvant-induced arthritis) modellként a betegség korai szakaszában való intervenció hatásának felmérésére. Az állatokat 3 csoportba osztották, mindhárom csoport egereit egységes, alacsony zsírtartalmú étrenden tartották. Az első csoportot placeboval, a másodikat MTX -tal (metathrexat), a harmadikat pedig L.casei-vel kezelték (2x108 CFU/nap) 30 napig.

Az eredmények
Az L.casei-vel kezelt AIA modellek esetében az ízületi duzzanatok és a csontpusztulás gátlását figyelték meg.

Ennek hátterében a diszbiózisuk szignifikán javulása állhat. Az AIA-ban egyébként csökkent jelenlétű Lactobacillus-ok relatív mennyisége a kezelés hatására normalizálódott. Mindezt megfigyelték a L. reuteri, L. vaginalis és L. acidophilus esetében is.

A mikrobiom helyreállításához kapcsolódik a gyulladásos citokinek expressziójának csökkenése is. Emelett az oxidatív stressz redox egyensúlyának fenntartása is javított az AIA modellek állapotán.

Az AIA patkány modelljének esetében tehát elmondható, hogy már egyetlen baktérium is képes lehet a dysbiosis javítására, ezáltal pedig szignifikánsan elnyomhatja az AIA indukciót és megóvhatja a csontokat a károsodástól.

Mindezek alapján a probiotikumos kezelés egy ígéretes stratégia lehet, különösen a RA korai szakaszában.

https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-019-0719-1