Szülés közben alkalmazott antibiotikum megváltoztatja az újszülött mikrobiomját

Diavitas Életmód Program logó
2015 április 02. Diavitas Magazin

Szüléskor az anyának adott antibiotikum hatással van az újszülött mikrobiomjának kialakulására, állítja egy tanulmányában a Spanish National Research Council, amely nem rég a Journal of Pediatrics tudományos orvosi szaklap oldalán jelent meg.

Állításuk szerint koraszülött csecsemők esetében a változások fokozottan veszélyesek lehetnek.

A születést követően azonnal megjelennek beleinkben a baktériumtörzsek, fejlődésük elkezdődik, és ez a folyamat nagy részben hozzájárul az újszülöttek immunrendszerének kialakulásához. Ha valami felborul ebben a folyamatban, az képes befolyásolni a csecsemő hajlamosságát különböző betegségekre a jövőben. ”Korábbi kutatásaink során nagy eltéréseket találtunk a koraszülött és az időben született csecsemők bélbaktérium törzseinek kifejlődésében. Szerettük volna felkutatni azokat a perinatális faktorokat (a születés-szülés időszakában fennálló tényezők), amelyek felelősek ezekért a különbségekért” magyarázza Miguel Gueimonde a kutatás vezetője.

Az első vizsgált faktor az antibiotikum volt. A kutatók 40 kisbabától vettek székletmintát, akik közül 27 koraszülött volt, majd ezt követően 4 csoportra osztották őket az alapján, hogy édesanyjuk kapott–e antibiotikumot a szülés közben. Székletminta vételt 3 hónapon keresztül több alkalommal megismételték, amelyeket DNS szekvenálással megvizsgáltak.

Az egyik legelképesztőbb dolog, amit felfedeztek a vizsgálatok során, hogy szülés közben az anyáknak beadott antibiotikum befolyásolja legnagyobb mértékben az újszülött mikrobiomját. Még egy kis mennyiségnek is jelentős hatása van a baktérium törzsek összetételére.

Spanyolországban gyakran adnak antibiotikumot az édesanyáknak a szülés idején: 10 nőből 3 kap gyógyszert a fertőzés elkerülése végett. Azonban ez gyakorlat nem veszélytelen a kisbabák számára, mivel hozzájárulhat a rossz bélbaktériumok elszaporodásához, legalább is a csecsemő életének első hónapjában. A koraszülött kisbabák esetében (akiknek a mikrobiomjában kevesebb a „jó” bélbaktérium az időben született csecsemőkhöz képest), kutatók szerint ”ez különösen gyakran fordul elő azokban a koraszülött esetekben, amikor a születéskor antibiotikumot kap az anya” állítja Gueimonde.

A kutatók szerint ez a tanulmány megalapozza a szülés alatti protokollok újragondolását, elősegítve azoknak a táplálék-kiegészítőknek a fejlesztését, amelyek segíthetnek a csecsemőknek kompenzálni azokat a káros kezeléseket, amelyek néha nélkülözhetetlenek, segítve ezzel a bélbaktériumok újraépülését.