Mikrobiom tesztjeink

Mikrobiom tesztjeink

Széklet genomikai teszt

A széklet genomikai teszt (SGT) a béltraktusban élő mikróba közösség megismerésére, jellemzésére szolgáló genetikai diagnosztikai eljárás. A teszt célja megismerni a bélflóra sokszínűségét (fajgazdagságát), valamint az egyes mikroorganizmusok egymáshoz viszonyított arányát. A vizsgálat alapját az adja, hogy kis mennyiségű székletmintából a mikroorganizmusok genetikai állománya izolálható, a tisztított DNS szekvenálással analizálható. Az eredményeket nagy nemzetközi adatbázisok eredményeivel összevetve kiértékeljük, és meghatározzuk, hogy a minta a populációs normálhoz képest milyen összetételt mutat.

Egyéb mikrobiom tesztek

Valamennyi testtáj rendelkezik egy rá jellemző, egyedi mikrobiális közösséggel. Ez a normál mikrobiom testtájanként eltérő, mindegyiket az adott terület környezeti tényezőihez alkalmazkodott mikroorganizmusok alkotják. Számtalan környezeti hatás és egészségi állapot hat az egyes testtájak mikrobiális közösségének összetételére, fajgazdagságára. A lokális hatások mellett általános hatások (kor, nem, szocioökonómiai státusz, betegségek, diéta, terhesség, stb.) is szerepet játszanak a mikrobiom összetételének és működésének alakításában.

A bélflóra vizsgálata mellett a szájüreg, az orrüreg, a bőr és a genitáliák mikrobiális közösségének vizsgálata a leggyakrabban alkalmazott mikrobiom tesztek.

A tesztek alapját képező genetikai vizsgálatok

A hagyományos tenyésztésen alapuló mikrobiológiai vizsgálatok mellett, a közelmúltban több diagnosztikai eljárást is kifejlesztettek a szervezetünkkel összhangban élő mikrobiális közösségek vizsgálatára. Ezek a módszerek képesek nagy mintaszám esetén is a mikroorganizmusok nagy érzékenységű, specifikus detektálására, egymáshoz viszonyított relatív mennyiségük meghatározására. Többféle technológia állhat a mikrobiális közösség vizsgálatának hátterében, ezek alapja lehet DNS-, RNS-, vagy fehérje-kimutatás, illetve különböző metabolitok kimutatása. Előbbi módszerek közül a DNS-elemzési, ún. szekvenálásalapú eljárások a legelterjedtebbek a mikrobiális közösségek elemzése során, mivel ezek a legnagyobb érzékenységű és pontosságú módszerek.

A DNS-szekvenálás alapú módszerek közül a legszélesebb körben alkalmazott módszer az ún. 16s rRNS gén szekvenálásán alapuló eljárás. Ennek a módszernek előnye, hogy célzottan, egyetlen mikrobiális gént, a 16s rRNS gént vizsgálja. Ennek a génnek jellemzője, hogy tartalmaz rendkívül konzervált régiókat, melyek magasabb rendszertani kategóriák azonosítását teszik lehetővé, és tartalmaz variábilis és hipervariábilis régiókat, melyek rendszertani osztályok alacsonyabb szintjein történő besorolást teszik lehetővé. A teljes metagenom (shotgun) szekvenálási eljárás ezzel szemben nem célzottan, hanem a genetikai állomány teljes egészére kiterjedő, véletlenszerű eloszlású régiókat elemez. Előnye, hogy a legalacsonyabb szintű rendszertani kategóriák szintjén is megbízható eredményt ad, ugyanakkor humán sejteket nagy mennyiségben tartalmazó minta elemzésére nem alkalmas.

A Diavitas hálózat keretében elérhető széklet genomikai teszt (SGT) a 16s rRNS gén szekvenálásán alapuló technológiával elemzi a mikrobiális közösséget.

A széklet genomikai tesztekről

Hogyan juthatok hozzá?

 1. 1

  Jelezze szándékát a kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek valamelyikén;

 2. 2

  Részletes tájékoztatást kap a mikrobiom vizsgálatokkal kapcsolatos lehetőségekről (szerződéses szolgáltató, szerződéses orvos, privát felhasználó);

 3. 3

  Megkapja a mintavételhez szolgáló kitet;

 4. 4

  A beteg otthonában elvégzi a mintavételt, a mintát visszaviszi az egészségügyi szolgáltatóhoz;

 5. 5

  Az összegyűjtött mintákat átvesszük, feldolgozzuk, az eredményeket kiértékeljük;

 6. 6

  Az eredményekről részletes elemzést készítünk, melyet az orvos konzultáció során egyeztet a beteggel.

Diavitas Életmód Program Centrumok és Mikrobiom teszt igénylési lehetőségek

RENDELÉS:

MIND Klinika
Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 39.
Információ:
telefonon: +36 1 600 50 90
e-mailen: info@mind.hu

Dr. Schwab Richárd
rendelése, belgyógyász szakorvos, gasztroenterológus
Időpont egyeztetés:
telefonon: +36 1 600 50 90
mail: info@diavitas.hu

Kelen Kórház
Cím: 1119 Budapest, Than Károly u. 20

Dr. Gelley András
gasztroenterológus
Időpont egyeztetés:
telefonon: +36 1 600 50 90
e-mailen: kelen@kelen.hu


TESZT IGÉNYLÉS:

MIND Klinika
Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 39.
Információ:
telefonon: +36 1 600 50 90
e-mailen: info@diavitas.hu

Doktor24
Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
telefon: 06 1 44 33 200

Istenhegyi klinika
Cím: 1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B
telefon: +36 20 286 7461
e-mail: info@ihklinika.hu

Budai Egészségközpont
Cím: 1126, Budapest, Királyhágó u. 3.
telefon: +36 1 489 52000
e.mail: info@bhc.hu