Az időeltolódáson átesett bélbaktériumok elhízást okozhatnak

Diavitas Életmód Program logó
2015 március 18. Diavitas Magazin

Mindenki számára csábító lehet New Yorkban szilveszterezni, vagy egy egzotikus nyaraláson részt venni, de ezek az utazások minden bizonnyal kevésbé hozzák izgalomba a bélbaktériumokat. Úgy tűnik, hogy az emésztőrendszerünkben nagy tömegben jelen lévő jó baktériumokat az időeltolódás érzékenyen érinti. Ha a földgolyó egy másik részére utazunk, akkor az időeltolódás gyakran „jetlag-et” okozhat (ami egy nagyon kellemetlen érzés, szédüléssel, álmossággal, kimerültséggel jár), és ez az ideiglenes állapot a bélbaktériumokat is megzavarhatja.

A Cell magazinban publikált tanulmányban, egy izraeli kutatócsoport rágcsálókon elvégzett friss kutatása első alkalommal állapította meg, hogy a bálbaktériumok egy napi ritmust követnek, a mi belső óránkat, éppen úgy, mint mi emberek tesszük. Amikor ez a belső óra felborul, az megzavarhatja a bélbaktériumokat, megnövelve az elhízás, a cukorbetegség, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a rizikóját.

Számos korábbi tanulmány mutatott ki összefüggést a több műszakban dolgozó, alvászavarban szenvedő vagy ismétlődő időeltolódáson átesett emberek esetében, amikor is ezekben az állapotokban sebezhetőbb a szervezet bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ide sorolva az anyagcsere betegségeket és bizonyos rák típusokat. Mindeddig az összefüggés pontos mechanizmusa ismeretlen volt, de a hiányzó részletekre a kutatás eredménye adhat magyarázatot.

Az izraeli Weizmann Institute of Science kutatócsoportja felfedezte, hogy a bélbaktériumok összetétele és aktivitása változik a napszakoknak megfelelően. Megállapították, hogy bizonyos baktériumfajok napközben aktívabbak, éjjel pedig visszafogottak, amíg a többi baktérium ellenkező módon viselkedik. A kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi történik akkor, ha a ciklusokat megzavarják.

Egérkísérleteken, amelyekben úgy idézték elő az „időeltoldás” állapotát, hogy a rágcsálók ketrecében 4 héten keresztül megváltoztatták a fényviszonyokat. Ahogy a tudósok gondolták, az állatok napközben rendszertelenül kezdtek el enni, amely az időeltolódás, a kialakult „jetlag” egyik mellékhatása. Mindezeken túl, az egerek testsúlya gyarapodott, és problémájuk volt a vércukor-szintjükkel is. Amikor a „jetlag”-es bélbaktériumokat átültették csíramentes rágcsálókba, akkor a beavatkozást követően nem sokkal hízásnak indultak és romlott az egészségi állapotuk is.

A kutatók meg akarták vizsgálni, hogy ezek az eredmények az emberek esetében is fennállnak-e, ezért megvizsgálták két önkéntes székletmintáját amerikai utazásuk előtt és után. A kutatók megalapították, hogy az utazás megváltoztatta az önkéntesek bélbaktérium összetételét, nagyobb populációban jelen volt jelen a Firmicutes baktérium, amely az elhízással hozható összefüggésbe. 2 héttel az utazások után az önkéntesek felépültek a „jetlag”-ből, és bélbaktériumok egyensúlya is helyreállt.

Ezek az eredmények új fejezetet nyitnak meg a több műszakban dolgozó és az ismétlődő „jetlag”-től szenvedő emberek számára. Az eredményeknek fontos üzenete van a bélbaktérium kutatással foglalkozó tudósok számára is, mivel eddig általában egy adott időpontban gyűjtött baktérium mintákat hasonlítottak össze. A kutatások eredményének tükrében, minden bizonnyal a korábban vett minták nem tekinthetők reprezentatívnak, mivel az ember bélbaktérium összetétele drámai módon változhat a nap folyamán.