Bélflóra-sérülés fokozza a szívinfarktus kockázatát egy új izraeli tanulmány szerint

Diavitas Életmód Program logó
2022 március 18. Diavitas Magazin

200 fő, szívrohamon átesett beteg bélbaktérium összetételét mérte fel egy izraeli kutatócsoport, alig néhány órával az infarktus bekövetkezte után. Az eredményeket egészséges kontroll csoporttal hasonlították össze. Valószínűleg ez a szívbetegek mikrobiomjának eddigi legnagyobb és legmélyrehatóbb vizsgálata, mely olyan mintázatokat fedezett fel és foglalt össze, amelyek eddig nem kerültek dokumentálásra.

Szembetűnő volt, hogy egy bizonyos baktérium teljesen hiányzott a szívinfarktusos betegek többségéből, de jelen volt a kontroll csoportban - olvasható a Nature Medicine című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmányban. Erről a bizonyos, a Clostridiaceae családba tartozó baktériumról ismert, hogy a szívet védő molekulák termelését serkenti.

A kutatók szerint mindez azt jelentheti, hogy bizonyos baktériumok hiánya nagyobb infarktus kockázatot jelent.Mindeközben Rabin Orvosi Központ és a Weizmann Tudományos Intézet csapata azon dolgozik, hogy egészséges emberek székletéből izolálja, és szájon át bevehető tabblettákba “csomagolja” a kérdéses baktériumot. Mindezt annak reményében teszik, hogy ezzel a szívrohamok egy része megelőzhetővé váljon. Orvosi körökben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az úgynevezett székletmikrobióta-transzplantáció iránt, mely szakkifejezés azt jelenti, hogy a betegeknek egészséges székletből származó baktériumokat adnak.

A szívinfarktust vizsgáló tudósok egy olyan klinikai kísérletet terveznek, amely ilyen tabletták hatékonyságát fogja felmérni. Úgy vélik továbbá, hogy eredményeiket felhasználhatják olyan szűrési eljárások létrehozására, amelyek segítségével az orvosok a mikrobiom mintázatainak figyelembevételével pontosabb képet kaphatnak a szívinfarktus kockázatáról.

Fontos kiemelni, hogy az eddigi kutatások csak összefüggést találtak a nem tipikus mikrobamintázat és a szívroham között, ami nem feltétlenül bizonyítja, hogy ok-okozati kapcsolat áll fenn. Elmondta azonban, hogy csoportja további kutatásokat végez, amelyek várhatóan kimutathatják az ok-okozati összefüggést. Hipotézisük szerint, ha a szóban forgó baktériumok hiányoznak, az emberek hajlamosabbak lehetnek az érelmeszesedésre, ami az artériák falának megvastagodását és megkeményedését jelenti, mely fokozatosan csökkenti a szervek vérellátását.

A tanulmány eredményei megalapozzák a szív- és érrendszeri betegségek új diagnosztikai és kezelési eszközeinek kifejlesztését.

Forrás: https://www.timesofisrael.com/israeli-study-mines-...