Személyre szabott táplálkozás - hol tart a tudomány?

Diavitas Életmód Program logó
2022 március 30. Diavitas Magazin

Manapság széles körben elterjedt az univerzális "egészséges" étrend fogalma, mely olyan kollektív előnyökkel jár, amelyek minden egyénre érvényesek. Az egyes országok étrendi irányelvei a helyes táplálkozás olyan alapjainak kidolgozását tűzik ki célul, amelyeknek elméletileg mindenkire érvényesnek kell lenniük, és azonos vagy legalábbis hasonló eredményekhez kell vezetniük. Azonban egyre több, a közelmúltban megjelenő vagy épp folyamatban lévő kutatás arra utal, hogy ez az univerzális megközelítés alapvetően hibás, mivel számos létfontosságú személyes tényezőt, köztük a biomarkereket, az anyagcsere-tulajdonságokat és a genetikai hajlamokat is figyelmen kívül hagyja.

Mi a személyre szabott táplálkozás?

Bár a "személyre szabott táplálkozás" definíciója még mindig alakulóban van, körülbelül a következőképpen írható le: "olyan megközelítés, amely az egyéni jellemzőkkel kapcsolatos információkat felhasználja célzott táplálkozási tanácsadás, termékek vagy szolgáltatások kifejlesztéséhez". Az "egyéni jellemzők" olyan fiziológiai jellemzőkből állnak, mint az életkor és a nem, változó környezeti tényezőkből, mint az alvási szokások és a fizikai aktivitás, valamint az egyén genetikai vagy mikrobiom-profiljából nyert innovatívabb markerekből. A személyre szabott táplálkozás egyesíti a tudományt és a technológiát, hogy meghatározza az egyes személyek táplálkozási igényeit és étrendi korlátait, és így megtervezze a valódi, személyre szabott étrendet.

Jelenleg a kutatók az egyes élelmiszerekre adott egyéni táplálkozási reakciók megértésének kezdeti szakaszában vannak. A közelmúltban végzett tanulmányokban a kutatók a világ több ezer emberéről gyűjtött adatokathasználták fel algoritmus-alapú előrejelző modellek létrehozásához, amelyek meglepő eltéréseket mutatnak az egyének közötti ételre adott válaszreakciók között. Bár a legtöbb rendelkezésre álló adat jelenleg főként a vércukrot érintő eredményekre összpontosít, az ígéretes adatok azt jelzik, hogy a személyre szabott táplálkozás felbecsülhetetlen értékű eszközzé válhat az általános egészség megőrzését, valamint a betegségek kezelését és megelőzését szolgáló személyre szabott étrendek kialakításában. Már 5-10 éven belül elavulttá válhatnak az uniformizált tanácsok, és olyan étrendek váltják fel őket, amelyek az egyéni gazdaszervezet és mikrobiom jellemzőinek, a kezelendő egészségügyi állapotnak és a személyes preferenciáknak a kombinációján alapulnak majd.

Innovatív eredmények - Személyre szabott táplálkozás a glikémiás reakciók előrejelzésével

Eddig ugyan kevés kutatást végeztek a személyre szabott táplálkozásban rejlő potenciálról és annak előnyeiről, de a legmeggyőzőbb adatok a bélmikrobiom-profilt vizsgáló tanulmányokból származnak, amelyek szerint egy egyszerű székletmintából származó információ képes lehet megjósolni szervezetünknek az egyes élelmiszerekre adott válaszreakcióit. Dr. David Zeevi és munkatársai olyan kutatást vittek véghez, amelynek célja a posztprandiális (étkezést követő) vércukorszint (PPGR) - a prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezője - szabályozására szolgáló jobb étrendi módszerek kidolgozása volt.

Egy 800 izraeli résztvevőből álló betegkohortot választottak ki és követtek szorosan nyomon. A glükózszinteket minden étkezés után megvizsgálták -összesen 46 898 esetben-, és a PPGR nagyfokú változékonyságát írták le az azonos étkezések hatására, ami az általános étrendi ajánlások hatástalanságára utal. A kohorszból nyert összes adatot ezután egy gépi tanuló algoritmusba vitték be, amely beépítette a vérparamétereket, az étkezési szokásokat, a fizikai aktivitást, az életkort és a mikrobiom-profilokat. Az algoritmusnak a személyes PPGR pontos előrejelzésére való képességét egy független kohorszban validálták. Ezt követően a kutatók validálták az algoritmus valós értékét egy vakon végzett, randomizált, kontrollált vizsgálatban, amelyben a bélmikrobiomot és a klinikai adatokat arra használták, hogy a résztvevők számára személyre szabott étrendet állítsanak össze az egyes élelmiszerekhez tartozó előre jelzett PPGR alapján. Az eredmények szignifikánsan alacsonyabb posztprandiális válaszokat és a bélmikrobióta konfigurációjának következetes változásait mutatták ki, azt sugallva, hogy a személyre szabott étrendek potenciálisan módosíthatják az emelkedett PPGR-t és annak anyagcsere következményeit.

A táplálkozás forradalma

Az izraeli tanulmány eredményei képesek lehetnek forradalmasítani a táplálkozás megközelítését világszerte. Egy nemrég publikált, az ipar által támogatott utóvizsgálatban az algoritmus pontosságát tovább bizonyították azzal, hogy 293, cukorbetegséggel nem rendelkező, többségében amerikai közép-nyugati populációban élő résztvevőnél megjósolták a PPGR-eket. A döntő fontosságú megkülönböztető elemek, például a mikrobiomot befolyásoló környezeti tényezők miatt elengedhetetlen volt egy másik populáción végzett támogató vizsgálat. A korábbi eredményekhez hasonlóan az azonos élelmiszerekre adott glikémiás válaszok személyenként jelentősen eltértek. A vizsgálatban antropometriai változókat, bélmikrobiális összetételt és vércukorszintet mértek folyamatos glükózmonitor segítségével, miközben a résztvevők naplózták az étkezési és aktivitási információkat. Az egyéni jellemzőket figyelembe vevő prediktív modellt alkalmaztak, hogy egy sor élelmiszerre egyénre szabott PPGR-értékeket vetítsenek ki. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egyes személyek élelmiszerekre adott válaszát előrejelző, több tényezőt és biomarkert figyelembe vevő modell sikeresebbnek bizonyult a PPGR-ek szabályozásában, mint a jelenlegi megközelítések, amelyek kizárólag a tápanyagtartalomra támaszkodnak.

A személyre szabott táplálkozás jelenlegi korlátai

Annak ellenére, hogy a személyre szabott táplálkozás klinikai alkalmazási lehetőségeinek széleskörű vizsgálatára még szükség van, a vállalatok már megkezdték a koncepció kereskedelmi forgalomba hozatalát, és eszközöket forgalmaznak a nagyközönség számára.

Bár a közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott tesztelési szolgáltatások könnyű használhatósága és hozzáférhetősége meggyőző lehet, e saját fejlesztésű módszereket még nem validálták igazán, és hiányoznak a nagyszabású klinikai vizsgálatok. Ezenkívül a tesztkészletek szabványosításának hiánya továbbra is nagy gondot jelent. A tesztkészletek növekvő népszerűségének köszönhetően azonban az orvosok számíthatnak a betegek megnövekedett érdeklődésére.

A jelenlegi korlátok ellenére a személyre szabott táplálkozás előnyeivel kapcsolatos, kialakulóban lévő kutatások rávilágítanak arra, hogy át kell értékelni a táplálkozási modellekről jelenleg vallott elképzeléseket. Az átfogó tesztelés lehetséges felhasználása az egyénre szabott étrendtervek kialakításához szintén jelentős szerepet játszhat a betegségek megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében. Tekintettel a mikrobiom központi szerepére az emberi egészség számos aspektusában, a jövőbeli vizsgálati módszerek képesek lehetnek az összegyűjtött adatok felhasználására a rákos megbetegedések progressziójának, a fertőzésekre való hajlamnak, a neurológiai rendellenességeknek és számos más állapotnak a nyomon követésére.

Annak érdekében, hogy a személyre szabott táplálkozás virágzó területe teljes mértékben kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket, több nagyszabású vizsgálatot kell végezni, és a prediktív modelleket validálni kell, mielőtt a közvetlenül a fogyasztóknak szánt tesztkészletek elérhetővé válnak, és az egyénre szabott étrendek klinikai használatba kerülnek.

Forrás: https://www.cell.com/fulltext/S0092-8674(15)01481-6

https://blog.a4m.com/personalized-nutrition-science-for-optimal-health/