Egyes autoimmun folyamatokért is a baktériumok felelősek

Diavitas Életmód Program logó
2018 december 16. Diavitas Magazin

A legújabb kutatások szerint a vékonybélben élő baktériumok az emberi test más szerveibe jutva  autoimmun válaszreakciókat válthatnak ki. A kutatók azt is kimutatták, hogy célzott antibiotikumokkal illetve védőoltással az autoimmun reakciók megfékezhetők.

Az eredmények tükrében a védőoltás ígéretes új módszernek mutatkozik a krónikus autoimmun betegségek kezelésére a lupusztól az autoimmun májbetegségig.

A bélbaktériumok számos betegség kialakulását okozhatják. Ilyenkor az egészséges szövetekben az immunrendszer által indukált autoimmun állapotot idézik elő. A Yale Egyetem kutatócsoportja az Enterococcus gallinarum baktériumról legutóbb kiderítette, hogy képes spontán átjutni a bélfalon, de innen a regionális nyirokcsomókba és más távoli szervekbe is eljutnak.

autoimmun

A kutatók megfigyelték, hogy genetikailag fogékonyabb egerek testszöveteiben az E. gallinarum baktérium  gyulladásos folyamatok kialakulását eredményezte. Ugyanezt a gyulladásos mechanizmust igazolták az egészséges emberek tenyésztett májsejtjeiben és  az autoimmun betegségben szenvedő betegek májában.

A kutatócsoport az egereken végzett kísérletek eredményeképpen megállapította, hogy az E. gallinarummal szembeni védőoltással elnyomható az autoimmunitás. A védőoltással sikerült megakadályozni a baktérium felszaporodását a szövetekben, így annak az immunrendszerre gyakorolt ​​hatása sem alakult ki.

“Amikor blokkoljuk a gyulladáshoz vezető folyamatot, blokkoljuk az autoimmunitás folyamatát is” – mondta Martin Kriegel, a kutatás vezetője.

Bár Kriegel és kollégái további kutatásokat terveznek az E. gallinarum és az általa kiváltott immunreakciók  pontosabb megértésére, megállapításaik máris jelentősek a lupus és az autoimmun májbetegség szempontjából. “A védőoltásos kezelés ígéretes eszköz lehet az autoimmun betegségben szenvedő betegek életkörülményeinek javításához” – tette hozzá Dr.Kriegel.

 

 

Science News

2018 03.08.