Hogyan hat a csíramentes egerekre a nyugati típusú étrend?

Diavitas Életmód Program logó
2019 október 31. Diavitas Magazin

 

A bélbaktériumok és az elhízás kapcsolatát egy egészen más módon vizsgálta az alábbi tanulmány. Hogy hat a kalóriadús, finomított szénhidrátokban és zsírban gazdag étrend a bélflórával nem rendelkező egerekre?

A kísérlet hipotézise az volt, hogy a csíramentes egerek nem fognak elhízni a nyugati típusú étrendtől. A tanulmányhoz a kontrollcsoport egereit először három hétig alacsony energiatartalmú étrenden tartották és standardizálták a mikrobiomjukat egy szintén alacsony energiatartalmú diétán tartott donortól. Ezután a kontroll csoport egereit átállították a hízással összefüggő western diétára. A másik csoportban ugyanilyen diétán csíramentes (Germ Free) egereket tartottak. A hetenként mérték a táplálékfogyasztás mennyiségét és a testsúlyt. 

Nyolc hét alatt a standardizált bélflórával rendelkező egerek szignifikánsan többet híztak csíramentes társaiknál. A GF egerek testsúlynövekedése nem mutatott szignifikáns különbséget azoktól a csíramentes társaiktól, amelyeket alacsony energiatartalmú zsírszegény, összetett szénhidrátokban gazdag étrenden tartottak.

A kutatásban tehát a GF egerek nem híztak a kalóriadús, western típusú étrend mellett. A soványabb fenotípus összefüggött a magasabb vázizomtömeggel és magasabb máj AMPK (AMP aktivált protein kináz) szintekkel. Továbbá a csíramentes egereknek jobb volt a zsíranyagcseréjük. 

A nyugati típusú étrendet tartó egerekből a csíramentes és a standardizált mikrobiomú egyedek hasonló mennyiségű táplálékot fogyasztottak, és a bomb kalometriás mérés alapján nem volt különbség a székletük energiatartalmában sem. A két csoport zsírsav abszorpciója is hasonló volt, amikor éjszakai böjtölés után gyomorszondán keresztül olívaolajat adtak az egereknek. A szérum triglicerid szint gyors emelkedést mutatott a az első két órában, hasonló eredményekkel a két csoportban. Viszont a két óra elteltével a standardizált mikrobiommal rendelkező csoportban csökkent a szérum triglicerid koncentrációja, míg a csíramentes egerekben továbbra is magas maradt. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17210919