A protonpumpa-gátlók csökkentik a bél-mikrobiom állományának sokféleségét és növelik szövődmények kockázatát

Diavitas Életmód Program logó
2018 május 31. Diavitas Magazin

A Microbiom folyóiratban a Mayo Klinika által közölt tanulmány szerint, a protonpumpa-inhibitorokat rendszeresen használó emberek bél-baktérium közössége kisebb, így sokkal nagyobb kockázatot jelentenek számukra az olyan baktérium-fertőzések, mint a Clostridium difficile vagy a tüdőgyulladás, de kockázatot jelent a vitaminhiány vagy egy egyszerű csonttörés is.

„ Évek óta tudtuk, hogy a protonpumpa-gátlók használata fokozott kockázatot jelent a betegségek szövődményeinek vonatkozásában, de a pontos magyarázatát nem értettük”-mondta John DiBaise, a Mayo Klinika gasztroenterológusa és a tanulmány vezető szerzője.

A bél-mikrobiom sok milliárd baktériumból áll. A legtöbb baktérium „barátságos” természetű, nem okoznak betegséget, inkább segítséget nyújtanak az emésztésben, a vitamin szintézisben, az immunrendszer szabályozásban, de hatással vannak az általános hangulatunkra is.

A táplálkozás, az örökletes hajlam és a környezeti hatások mind szerepet játszanak az egészséges mikrobiom kialakításában és fenntartásában, ami meghatározó a közérzetünk szempontjából –állítja Dr. DiBaise. A bél-mikrobiomban bekövetkező változások, mint például a protonpumpa-gátlók okozta súlyos baktérium fogyás és az olyan nemkívánatos baktérium-fajok, mint például a Clostridium difficile kolonizációja veszélyeztetheti az emberek egészségét.

A protonpumpa-gátló gyógyszerek, mint az omeprazol, a pantoprazol, az esomeprazol, a lanzoprazol, a rabeprazol vagy a dexanoprazol elsősorban a fekélyek és a savas-reflux kezelésére használatosak.

gyógyszerek

Számos járványügyi tanulmány összefüggésbe hozta a táplálkozási- és anyagcsere-problémákat, valamint egyes fertőző betegségeket a protonpumpa-gátlókkal annak ellenére, hogy ezek a gyógyszerek már hosszú ideje hatékonynak és biztonságosnak bizonyultak. Különösen a hosszú ideig tartó használatuk kapcsolható össze a vas-, a B12-vitamin-, valamint a magnéziumhiányl, a csontritkulással kapcsolatos törésekkel, a vékonybél bakteriális túlnövekedésével, valamint a bakteriális eredetűi tüdőgyulladással. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság számos közleményt adott ki a vény nélkül kapható protonpumpa-gátlók alkalmazásáról.

Dr. DiBaise azt állítja, hogy az orvosi és kutatócsoportoknak fontolóra kell venniük ezeknek a gyógyszereknek a használatát, a betegeik mikrobiomjának védelmében.

Enyhe reflux tünetekkel járó betegeknél az egyszerűbb életmódbeli változások elegendőek lehetnek a kényelmetlenségek megszüntetéséhez, állítja Dr. DiBaise, a nem gyógyszeres eljárásokat hangsúlyozva.

A savas-reflux szabályozására szolgáló eljárások közé tartozik a kisebb étkezési adagok fogyasztása,  kevesebb zsír fogyasztása, az esti táplálkozási szokások kerülése, a laza ruha viselete, a dohányzás és az alkohol fogyasztásának kerülése, valamint a tüneteket kiváltó ételek mellőzése.

Napi használatú gyógyszerek szedésére azoknak van szükségük, akiknek a reflux tüneteik az életmódváltás ellenére továbbra is fennállnak, hangsúlyozza Dr. DiBaise.

ScienceDaily

  1. nov. 25.