A mikrobiom összetételének elemzése alkalmas lehet a COVID-19 megbetegedés súlyosságának előrejelzésére
A mikrobiomunk sok szálon összefonódik egészségünkkel. Ha kellően sokszínű és megfelelő összetételű, akkor baktériumaink a szervezetünkkel kiegyensúlyozott kapcsolatban, szimbiózisban élnek, sőt még védelmet is nyújtanak azáltal, hogy a tápanyagokért versengenek patogén mikroorganizmusokkal, illetve stimulálják immunrendszerünk. Noha még közel sincs teljes körűen feltárva, mire és hogyan képes a mikrobiom, azt biztosan tudjuk, hogy a hatása jelentős, mivel arról már nagyon sok információ rendelkezésre áll, hogy a kóros összetételű mikrobiom milyen patológiás folyamatokat indít be.
![](https://diavitas.hu/site/uploads/2021/02/microbiom-predict-poszt.jpg)
Egyre több betegség és tünetcsoport esetén írnak le olyan mikrobiom eltéréseket, amelyek alkalmasak lehetnek patológiás folyamatok előrejelzésére. Ilyen mikrobiom eltérés lehet akár egyes baktériumok jelenléte/hiánya, egymáshoz viszonyított arányuk változása, vagy akár az egész ökoszisztéma összetételét jellemző mutatók változása. Ezt a szemléletet alkalmazták egy közelmúltban publikált kutatás szerzői a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatban.
Egy peer-review (kollegiális lektorálás*) folyamatán még át nem esett cikk, a medRχve-on (www.medrxiv.org) arról számol be, hogy a COVID-19 fertőzés lefolyásának prediktálása terén a száj és bél mikrobiom összetételén alapuló előrejelzés pontosabb, mint pusztán a klinikai kockázati tényezőket számba vevő metódus.Kérjük a cikk teljes anyagát olvassa itt.