Az egyoldalú táplálkozás akár halál-ok is lehet

Diavitas Életmód Program logó
2018 szeptember 14. Diavitas Magazin

Egészségünk megtartása, valamint a testsúlycsökkentés jegyében az alacsony szénhidrát tartalmú étrend egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen a „nyugati” kultúrákban, ugyanakkor a hosszú távú alkalmazása és szövődményei nem ismertek.

A közelmúltban két vizsgálat is foglalkozott mind az alacsony mind a magas szénhidrátbevitel hatásaival. Az észak-amerikai és az európai vizsgálat is azt állapította meg, hogy ugyanúgy az alacsony, mint a magas szénhidrátbevitel hozzájárul a halálozás növekedéséhez.

A Lancet Public Health nemrégiben közölte az ARIC (Observational Atherosclerosis Risk Communities) tanulmányát, miszerint az Egyesült Államokban több mint 15 400 embert követtek nyomon 25 évig. Az étkezési szokásokra vonatkozó információkat egy nagyszabású, 61 elemből álló kérdőívből kapták, különös tekintettel a fogyasztott élelmiszerekre, valamint az alacsony szénhidráttartalmú étrendben fogyasztott fehérjék és zsírok forrásának és minőségének értékelésére.

Bélbaktérium

A halálozást és a szénhidrátfogyasztást úgynevezett U-alakú kapcsolattal jellemezték a halálozás és a kockázat függvényében, hasonlóan olyan problémákhoz, mint az alkoholfogyasztás, a testtömeg-index, a termékenység vagy az alvás. Úgy találták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú (<40% energia) és a  magas szénhidráttartalmú (> 70% energia) táplálkozás a megnövekedett halálozáshoz társult, míg a szénhidrátok mérsékelt fogyasztóinál (az energia 50-55%-a) a legkisebb a halálozás kockázata.

A korábbi tanulmányoktól eltérően az ARIC kutatói részletesebben értékelték az élelmiszerforrásokat, különösen az alacsony szénhidráttartalmú diéták résztvevői esetében. Megállapították, hogy a szénhidrátok állati eredetű fehérjékkel és zsírokkal való helyettesítésével nagyobb a halálozási kockázat. A kockázat a növényi alapú fehérjék és zsírok esetében ugyanúgy fennállt, bár a vizsgált csoport kisebb volt. Ez összhangban van más megfigyelésekkel és vizsgálatokkal, amelyek azt sugallják, hogy a növények és növényi eredetű táplálékok egészségesebbek.

A magas szénhidrátot fogyasztó csoport esetében nincs adat a fogyasztott szénhidrátok forrását illetően, viszont ismert, hogy ez a csoport nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszert és szabad cukrot fogyasztott. A szénhidrátok és feldolgozott élelmiszerek ilyen mértékű bevitele más mechanizmusokon keresztül – például magas sófogyasztás – is befolyásolhatja a halálozást.

Egy nagy tál friss gyümölcs és zöldség szénhidráttartalma hasonló egy tál kukoricapehelyéhez, de az egészségre kifejtett hatásuk eltérő.

Diéta

Az ARIC tanulmánya rámutat a vizsgálat hiányosságaira is. A tanulmányon belüli csoportok sok tekintetben eltérőek voltak; akik kevesebb szénhidrátot fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel voltak férfiak, dohányosok, cukorbetegek, valamint több állati eredetű ételt és kevesebb növényi alapú ételt fogyasztottak, ám képzettebbek és magasabb társadalmi-gazdasági csoportokból származók voltak.

Ma már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, amely alapján teljes képet kaphatunk a bélflóránk mikrobiális összetételéről, lehetőséget adva a korrekcióra és a gyógyulásra.

Medscape

2018 09.05