Baktériumok védenek a szepszis ellen

Diavitas Életmód Program logó
2018 március 21. Diavitas Magazin

 

Legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos bélflórát alkotó baktériumok hozzájárulnak a nyálkahártyához kötött immunválasz kialakításához. Joel R. Wilmore és társai által publikált eredmények leírják, hogy egyes velünk élő, ún. kommenzális baktériumok az immunglobulin A antitesttel közvetített védelmi folyamatokat indítanak el.

Hosszú időn át tartotta magát az a széles körben elfogadott nézet, hogy a mukozális (nyálkahártya) immunválaszok fizikailag és funkcionálisan elkülönülnek a szisztémás immunitást szabályzó folyamatoktól. Az ún. humorális (a sejtek által termelt ellenanyagokkal védekező) válaszok tekintetében a mucosalis szövet ( nyálkahártyához kapcsolt nyirokszövet) antigénes megjelenése eredményes helyi antitestválaszokat eredményezett, amik kevéssé vagy egyáltalán nem járultak hozzá a szérum antitest-koncentrációhoz. Ezt támasztják alá azok a kísérletek is, amelyek kimutatták, hogy a szérum immunglobulin A antitestek nem kötődnek a kommenzális baktériumok antigénjeihez.

1

Dr. Wilmore és társai arra az eredményre jutottak, hogy egyes Helicobacter fajok bélben történő megtelepedése olyan immunválaszt vált ki, minek következtében a bakteriális szepszis elleni védettség alakul ki.
A Proteobacteriumok törzsének ez a csoportja egereknél és embereknél nemcsak a T-sejt függő immunglobulin A szint növekedését okozta, de nagyszámú immunglobulin A-t kiválasztó plazmasejt indukcióját is kimutatták a csontvelőben.

Az eredmények jelentőségét az adja, hogy bizonyos velünk élő ún. kommenzális baktériumfajok az együttélés során védelmet biztosítanak a fertőzésekkel szemben.

Újabb megerősítést nyert a bélbaktériumok fontossága, így nem meglepő, hogy a megváltozott bélbaktérium összetétel felelős számos egészségügyi problémáért. A széklet genomikai teszt során egyénre szabottan meghatározzuk a bélbaktérium (bélflóra) keresztmetszetet, a bélbaktériumok sokszínűségét, amelynek eredményeként összefüggés állítható fel a bélflóra jelenlegi állapota, és az egyes anyagcsere betegségek között. Vizsgálatunkra ide kattintva jelentkezhetsz be.

Joel R. Wilmore, Brian T. Gaudette, Daniela Gomez Atria
Cell Host&Mikrobiom
2018.01.05