A gombák csak átutazók a bélrendszerünkben

Diavitas Életmód Program logó
2018 április 13. Diavitas Magazin

A bélflórát alkotó élölények egymással együttműködő (szimbiotikus) kapcsolata nemcsak az emésztésben játszik döntő szerepet, de az ember közérzetét és egészségét is befolyásolja.

Az mSphere folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amíg a baktériumok és a nemrég felfedezett archea ősbaktérium fajok szerves részét képezik a mikrobiomnak, addig a gombák úgy tűnik, hogy nem játszanak szerepet a bélflóra egészséges működésében.

A texasi Houston Baylor Collage of Medicine kutatócsoportja 148 önkéntes székletmintáját vizsgálta. Kimutatták, hogy a gombák csak a szájban vannak jelen, a magas gomba faj szám pedig élelmiszereink sokféleségére utal, nem pedig a bél mikrobák között betöltött szerepére.

A kísérlet részeként négy önkéntest négy napon át diétára fogtak.  A diéta diófélékből, szárított bogyókból, babból és borsóból, kukoricából, rizsből, tésztából és tojásból, kolbászból és sajtos szendvicsből állt. A résztvevőktől nyál és székletmintákat vettek a táplálkozás megkezdése előtt és után. Az összevetett eredmények azt mutatták, hogy gombák csak a nyálban és az elfogyasztott élelmiszerben voltak találhatóak.

Az egyik gomba fajt, a Candida albicanst laboratóriumi körülmények között vizsgálva kimutatták, hogy míg alacsony oxigén tartalom és kevés konkurens baktériumos közegben kitűnően virult, addig az egészséges bélrendszernek megfelelő életkörülmények mellett elpusztult. A székletmintákból kimutatott gombák 100-ad részre csökkentek, miután az önkénteseket arra kérték, hogy minden fogás után fluoridos fog krémmel mossanak fogat.

candida-fertozes

A kutatók vizsgálták az egyik leggyakrabban fogyasztott gombát, a Saccharomyces cerevisiaet, ami a sör- és kenyér gyártás alapja. Az önkénteseket élesztőmentes diétára fogva a székletben lévő gombák szinte már két nap múlva kimutathatatlan szintre süllyedt.

„ A gombák nem fejlődnek jól testhőmérsékleten, és a bél csak egy nagyon kellemetlen hely lehet a számukra” – nyilatkozta Thomas Achtung, a kutatócsoport vezetője hozzátéve, hogy a gombák az evolúciós fejlődés eredményeként hagyták el valószínűleg az emberi mikrobiomot.

Cosmos. 2018. márc. 29.