A bélmikrobiom kialakulása és fejlődése a gyermekkorban

Diavitas Életmód Program logó
2019 január 18. Diavitas Magazin

A csecsemők és gyermekek bélmikrobiomjának fejlődése számos tényezőtől függ,  meghatározó az immunrendszer egészséges felépítésében, és szerepet játszik egyes autoimmun betegségek, valamint  az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában – állítja egy, a cukorbetegség környezeti tényezőit a gyermekek körében vizsgáló nemzetközi tanulmány.

Három európai országból (Németország, Svédország és Finnország) ) és három amerikai államból (Colorado, Georgia és Washington) összesen 9 000 gyermeket  vontak be a vizsgálatba – 3 hónapos csecsemőtől 3.5 éves gyermekekig – a bakteriális fajgazdagság feltérképezése céljából, a tőlük vett 12 500 székletmintán keresztül.

szoptatás

A vizsgálat során a fejlődő bél-mikrobiom három időbeli fázisát különítették el,  fejlődési fázis (3-14. hónap), átmeneti fázis (15–30. hónap) és stabil fázis (31–46. hónap) szerint, és rámutattak, hogy az anyatej fogyasztása az egészséges mikrobiom kialakulásának legjelentősebb tényezője.

A szoptatás során találkozik a csecsemő és veszi magához a Bifidobacterium fajokat (B. breve és B. bifidum), amelyek az anyatej elhagyása után a bélmikrobiom gyorsabb „érését” eredményezik, és védettséget nyújtanak a nemkívánatos baktériumfajok (Firmicutes) ellen. A születés módja is nagymértékben hozzájárul a microbiom struktúrális kialakulásához. A Bacteroides fajokkal (B . Fragilis) már a hüvelyben találkozik a csecsemő, bár a Bacteroides fajok a születési módtól függetlenül is meghatározzák a bélmikrobiom szerkezetét. A környezeti tényezők, a földrajzi elhelyezkedés, a családi és háztartási szokások (például testvérek, szőrös háziállatok) szintén hatással vannak a mikrobák rendszerének alakulásához.

A tanulmány a baktériumok genetikai alapú feltérképezése, rendszertani besorolása, illetve az autoimmun betegségek fejlődésmenete és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának finom összefüggéseit tárja fel. Az adatok fényében rámutat az élet korai szakaszában a meghatározó mikrobiális stuktúrák és funkciók kialakulásának összefüggéseire,  melyek hosszú távra megalapozzák egészségünket.

 

Megismerné bélflórája összetételét? Már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, melynek segítségével átfogó képet kaphatunk mirobáink arányairól és egészségünk állapotáról.

 

Nature

2018.10.24.