A cukorbetegség (diabetes mellitus) fajtái

Diavitas Életmód Program logó
2014 november 07. Diavitas Magazin

A kialakult cukorbetegség (diabetes mellitus) két nagy csoportra bontható: Az 1-es típusú cukorbetegség és a 2-es típusú diabétesz mellitus.

Az 1-es típusú cukorbetegség (diabetes mellitus) esetén a szervezet immunrendszere „tévedésből” megtámadja a hasnyálmirigyben található Langerhans-szigetek béta-sejtjeit (autoimmun folyamat), amelyek több-kevesebb idő után elhalnak. A jelenséget több elmélet igyekszik magyarázni (vírusfertőzés, szoptatás hiánya, genetikai okok) több-kevesebb sikerrel. Egyértelmű okot eddig nem sikerült bizonyítani. Típusosan fiatalkorban kezdődik fogyással, étvágytalansággal. A múlt század elején ez a kórforma volt a gyakoribb, és az inzulin felfedezéséig halálos betegségnek számított.

Az 1-es típusú cukorbetegség általában fiatal korban alakul ki, és a cukorbetegek 10 százalékát érinti.

A terápia szempontjából az 1-es típusú diabetes kötelezően inzulinnal kezelt, a többi gyógyszernek másodlagos jelentősége van.

A 2-es típusú cukorbetegség általában közép- vagy idős korban alakul ki az elhízás, egészségtelen életmód miatti bétasejt „kimerülés” miatt. Ma ez a forma a leggyakoribb, a cukorbetegesetek 90 százaléka 2-es típusú. Elsőként az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés jön szóba, majd ha így sem érhető el megfelelő eredmény (glikémiás kontroll), inzulinterápia kezdhető.

A nem típusos esetek közé tartozik a fiatalkorban kialakuló 2-es típusú diabétesz (diabétesz mellitusz), illetve a középkorúaknál kialakuló 1-es típusú diabétesz.