A cukorbetegség sokkal hamarabb is kiderülhet

Diavitas Életmód Program logó
2018 október 12. Diavitas Magazin

Egy 2005 és 2016 között, széles körben végzett japán kutatás szerint a cukorbetegség, a diagnózis felállítását megelőzően, már 10 évvel korábban is kimutatható. A magasabb éhgyomri vércukorszint, a magasabb testtömegindex (BMI) és a csökkent inzulinérzékenység prediabéteszről, azaz cukorbetegség előtti állapotról tanúskodik – adták közre a Fiatal Diabéteszesek Európai Szövetségének (EASD) éves, berlini kongresszusán.

“Mivel a 2-es típusú cukorbetegek túlnyomó többsége a cukorbetegség előtti stádiumban van, ezért azt mondhatjuk, hogy a cukorbetegség kialakulására hatással vannak a megnövekedett metabolikus biomarkerek, melyek már több mint 20 éve is kimutathatók voltak a páciens szervezetében” – állítja Dr. Hiroyuki Sagesaka, a japán Matsumoto-i Aizawa Kórház munkatársa.

Diabétesz

Korábbi kutatások is azt mutatták, hogy az olyan tényezők, mint az elhízás, vagy a megemelkedett éhgyomri glükózszint, évtizedekkel a betegség kialakulása előtt mérhetők, előre jelezve a betegség kialakulásának veszélyét.

Dr. Sagesaka és munkatársai az éhgyomri vércukorszintet, a testtömeg-indexet és az inzulinérzékenységet vizsgálták azoknál az egyéneknél, akiknél a cukorbetegséget és prediabéteszt ki tudták zárni, vagy el tudták különíteni. A vizsgálat kezdetétől tíz évig 27 392 nem diabéteszes egyénnél mérték az éhgyomri glükóz- és az átlagos vércukorszintet, keresve és követve a 2-es típusú cukorbetegség és a prediabétesz kialakulásának folyamatát.

A vizsgálati időszakban 1067 új, 2-es típusú cukorbeteget azonosítottak, az eredmények pedig azt mutatták, hogy átlagosan több kockázati tényező játszhatott szerepet a betegség kialakulásában azoknál a betegeknél, akiknél a 2-es típusú cukorbetegség jelentkezett, azokhoz képest, akiknél nem. Különösen a testtömeg-indexek, az magas éhgyomri glükóz-szint valamint az inzulin rezisztencia gyakorisága nőtt a tíz év alatt.
Becslések szerint 2017-ben 425 millió felnőttet érinthet a cukorbetegség,számuk 2045-re várhatóan 629 millióra nő.

“Mivel a prediabéteszben szenvedő betegek vizsgálata kevésbé bizonyult sikeresnek a hosszú távú követés során, előfordulhat, hogy sokkal korábban be kell avatkoznunk a prediabétesz szakaszba, hogy megakadályozzuk a vércukorszint felborulását. ” – tette hozzá Dr. Sagesaka. A szerzők azonban leszögezik, hogy a prediabétesz és a cukorbetegség diagnózisa között eltelt idő nem ismert, ezért a cukorbetegség evolúciójának teljes időtartamát továbbra is tisztázni kell.

Az inzulinrezisztencia korai felismerése és kezelése lehetőséget ad a szövődmények elkerülésére. Ennek hátterében újabb kutatások egyértelműen igazolták a bélflóra károsodását és összetételének megváltozását. Már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, amely alapján teljes képet kaphatunk a bélflóránk mikrobiális összetételéről, lehetőséget adva a korrekcióra és a gyógyulásra.

 

Science News

2018 10.04.