Kockázatos lehet egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők egyidejű alkalmazása

Diavitas Életmód Program logó
2018 október 16. Diavitas Magazin

Angliai kutatók rámutattak, hogy bizonyos gyógynövény alapú készítmények, illetve étrend-kiegészítők, valamint egyes receptköteles gyógyszerek egyidejű alkalmazása komoly egészségügyi kockázattal járhat, különösen idős korban.

Több gyógyszer egyidejű alkalmazása – amit a szakma polipragmánzia névvel illet – ismert kockázati tényező, kiváltképpen időskori betegeknél. A gyógynövény alapú készítmények és étrend-kiegészítők klasszikus értelemben nem minősülnek gyógyszernek, azonban fokozhatják a nemkívánatos gyógyszerreakciók kockázatát.

gyógyszerek

Egy 15 éve kezdődött kutatás a receptköteles gyógyszerek, illetve a vény nélkül kapható gyógynövény-készítmények és táplálék-kiegészítők kereszthatásait és azok kockázatát vizsgálta. A Hertfordshire-i egyetem kutatói rámutattak, hogy egyes gyógyszerek, illetve a háztartásokban használt, ártalmatlannak tűnő alapanyagok és táplálékkiegészítők közötti kereszthatások megzavarhatják a gyógyszeres terápiák mechanizmusait, egészségügyi kockázatot jelentve használójának.

Idős betegekre irányuló kutatásban közel 150, 65 évnél idősebb személy hatóanyag-fogyasztási kultúráját vizsgálták. Kiderült, hogy a betegek egyharmada (33,6%) szedett rendszeresen gyógynövény alapú készítményeket és étrend-kiegészítőket, melyek – recept nélkül kapható termékek lévén – nem jelentek meg az egészségügyi ellátórendszer nyilvántartásában, így kezelőorvosuk nem tudott arról, hogy a betegük használják ezeket a készítményeket. A betegek egy része akár nyolcféle különböző készítményt is szedett egyidejűleg, így az ő esetükben ez különösen magas egészségügyi kockázatot jelent a társbetegségek, metabolikus változások és a receptköteles gyógyszerek hatóanyagainak hasznosulását gátló, időskori felszívódási zavarok miatt. A vizsgálati alanyok 78 százaléka szedett egyidejűleg étrend-kiegészítőt és receptköteles gyógyszert. Tíz olyan résztvevő volt, akik  receptköteles gyógyszereik mellett csak receptre kapható gyógynövény-készítményt szedtek.

A legnagyobb kereszthatású kockázattal bíró gyógynövények közé tartozik az orbáncfű, a ligetszépe és a ginkgo, az étrend-kiegészítők közül pedig a glükózamin és az omega-3 halolaj. Lehetséges kereszthatású (interakciós) kockázatot tártak fel ezen kívül a lenmag, a borsmenta, a szenna, az Echinacea, a galagonya és a zöld tea tartalmú készítmények esetén, illetve étrend-kiegészítők közül a fentieken kívül a multivitaminok és a kalcium-karbonát esetében.

A kutatás vezetője szerint a kereszthatások kockázata miatt a kezelő orvosoknak rutinszerűen ki kell kérdezniük a betegeket arról, hogy milyen recept nélkül kapható készítményeket szednek. Számos korábbi áttekintés is alátámasztja ennek a betegbiztonsági lépésnek a szükségességét, mivel az elemzés szerint az idős betegek jelentős része szed egyidejűleg receptköteles gyógyszereket és fogyaszt gyógynövényeket vagy gyógynövény-készítményeket, illetve étrend-kiegészítőket, amelyek közül mint például a fokhagyma és az aszpirin, vagy a ginzeng és a warfarin között ismert a nem kívánt kölcsönhatás lehetősége.

Taofikat B Agbabiaka et al. Prevalence of drug–herb and drug–supplement interactions in older adults: a cross-sectional survey, British Journal of General Practice

2018.10.09.