A velünk élő baktériumok okozhatják az autoimmun betegségeket

Diavitas Életmód Program logó
2018 április 19. Diavitas Magazin

 

A bőrön, a szájban és a bélben élő “fertőzést nem okozó” baktériumok autoimmunitást válthatnak ki az érzékenyebb,  genetikailag hajlamos személyeknél. Ezek a fajok a normál flóra részei, melyet nagyban befolyásolnak életmód, környezeti tényezők és gyógyszerek is. Ilyen baktérium fajok jelenthetik a megoldás kulcsát olyan betegségeknél, mint a Systemas Lupus Erithematosus (SLE) vagy más autoimmun betegségek (SCLE, NLE) vagy a Rheumatoid arthritis.

Ez alapján az autoimmun rendellenességek lényege, hogy a szervezetünkbe jutó baktérium származékok úgy is kifejthetnek immunválaszt, hogy az adott baktérium nem feltétlenül volt kórokozó (invazív) tulajdonságú, csak a normálisnál jobban elszaporodva a belekben, szájüregben, stb. aktiválják a szervezet védekező apparátusát. Mindezt úgy, hogy akár elhalt részeik jutnak csak pl. a sérült bélfal (ún. Barrier struktúrákon át) a vérbe és a szövetek közötti térbe. Maga az autoimmun betegség akkor jön létre, ha az immun-rendszernek ez a kóros túlműködése egészséges emberi szöveteket is megtámad. Ennek leggyakoribb módja, ha a baktériumnak az immun-válasz kiváltásáért felelős fehérjéi nagy hasonlóságot mutatnak emberi fehérjékkel, és ezeket az immun-rendszer egyszerűen összetéveszti.

baktérium

A lupusz betegek jelentős része antitesteket termel az Ro60 RNS-kötő fehérje ellen. Mivel a bélrendszer a baktériumok milliárdjainak élettere, a kutatók azt feltételezték, hogy az autoimmun hajlamú emberek nagyobb arányban termelnek az Ro60 fehérje elleni auto-antitesteket. Olyan betegek vérmintáit elemezték, akik Ro60 elleni antitestet termeltek és megállapították, hogy a bőrön és nyálkahártyán tenyésző Propionibacterium propionicum nevű baktériumnak kulcsszerepe van a T- sejtek Ro60 elleni antitestek termelésében. Ezen kívül sterilen tarott egerekben a Propionibacterium törzsek betelepítése a bélrendszerbe kiváltotta egyrészt az Ro60 fehérje elleni immunválaszt, ami egyben lupus-szerű tüneteket is produkált.

Ez a fontos kutatási eredmény megerősíti, hogy baktériumok képesek kiváltani és fenntartani az autoimmun választ az Ro60 RNS kötő fehérje ellen.

„Olyan baktérium-családok, melyeket korábban nem tartottunk kórókozóknak és a szervezetünkben élősködnek, kiválthatnak autoimmunitást, ami új paradigmát jelent nem csak a lupus, de más krónikus, immun-közvetített betegségek kialakulásának megértésében”-írja Patricia Inacio a Science Translational Medicine folyóiratban.

A széklet genomikai teszt segíthet meghatározni a bélflóra összetételét, rámutatva egyes anyagcsere-betegségek okaira. Vizsgálatunkra ide kattintva jelentkezhet be.

 

  1. április 11.