Ha nincs friss, akkor is van megoldás!? Répás tonhalsaláta konzervből.

Diavitas Életmód Program logó
2020 június 05. Diavitas Magazin

Hányadán állunk a konzervekkel?
Egyre többet hallunk a zöldség-gyümölcs fogyasztás szerepéről az egészséges táplálkozáson belül. Fontos hangsúlyozni, hogy általánosságban az idény jellegű friss zöldségeket és gyümölcsöket érdemes előnyben részesíteni. Ennek ellenére vannak olyan évszakok és élethelyzetek, amikor nem tudjuk egyszerűen megoldani ezeknek az élelmiszereknek a folyamatos beszerzését. Napjainkban, már ilyen esetekben sem kell lemondani a zöldségekről és gyümölcsökről, ami többek között a tartósító eljárásoknak is köszönthető, mint például a fagyasztás, és a konzerválás. Természetesen mindenkiben felmerül a kérdés, hogy ezek mennyire ideálisak a szervezetnek és hogy tartalmaznak-e egyáltalán vitaminokat? A kérdést sok féle aspektusból lehet vizsgálni, de általánosan annyi megfogalmazható, hogy az élelmiszeriparban használt fagyasztási eljárások (például gyorsfagyasztás) és konzerválási technológiák lehetővé teszik, hogy sokféle vitamint és ásványi anyagot őrizzenek meg a termékek.

A konzerválás folyamata sok esetben a zsírban oldódó vitaminokra (például A, E, -vitaminokra) és az ásványi anyagokra kevésbé van negatív hatással. Ezzel szemben egyes vízben oldódó vitaminokat igen kedvezőtlenül befolyásol a hőkezelés, mint például a C-vitamint, és a B-vitaminokat. Rostokat konzerv növények is tartalmaznak, de ott egyes előkészítő folyamatok, mint például a paradicsom héjának eltávolítása, csökkenti a rostok mennyiségét. Gyümölcskonzervek cukor tartalmára, míg zöldségeknél a só mennyiségére ajánlott odafigyelni. Mindig sérülésmentes terméket válasszunk a boltban.

A gyorsfagyasztás folyamata során is megmarad többféle vitamin (például A, E vitamin ), ásványi anyag, és rost féle. Az utóbbi azért is kiemelten lényeges, mert egyre több kutatás foglalkozik azzal a témával, hogy a rostoknak kiemelt szerepe van a bélbaktériumok életében.

Érdemes odafigyelni, hogyha natúr zöldséget, vagy zöldségkeveréket használunk, akkor azok a termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, vagy egyéb adalékanyagot, de léteznek előre fűszerezett és ízesített zöldségkeverékek is, amelyeknél már fontos elolvasni, hogy mi található a címkén. A fagyasztott élelmiszereknél nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezeket gyakran különböző ételkészítési folyamatok során mi is hőkezeljük, például megsütjük vagy pároljuk, ezáltal is veszíthetnek az értékes tápanyagaikból.

Répás tonhalsaláta

Hozzávalók 1 főre:
110 gramm bébirépa (friss/fagyasztott/konzerv)
60 gramm zöldborsó (friss/fagyasztott/konzerv)
50-60 gramm tonhal konzerv (olívaolajban)
15 gramm madársaláta
bazsalikom

Elkészítés:
Amennyiben a borsó és a répa esetében konzerveket használunk, akkor öntsük le a levét, majd keverjük össze az olívaolajos tonhallal és a megmosott, fogyasztásra kész madársaláta leveleivel. Ízesíthető pl.: egy csipet bazsalikommal. Ízlés szerint a bébi répákat felkarikázhatjuk. Friss, vagy fagyasztott zöldborsó és bébirépa felhasználása esetén pároljuk meg ezeket egy csipet sóval, és petrezselyemzölddel, majd várjuk meg míg kihűl, utána keverjük össze az alapanyagokat.

Körülbelül 260-300 energia (kcal), ez változhat a felhasznált élelmiszerek típusától.

Jó választás lehet alkalmanként egy reggeli részeként, vagy egy könnyebb ebéd második fogásaként, ha éppen nincs idő az ételkészítésre és egy édes péksütemény után nyúlnánk.

Jó étvágyat kívánunk!