Hiperaktív gyermek, és a bélbaktériumok

Diavitas Életmód Program logó
2017 január 10. Diavitas Magazin

Egy speciális széklet vizsgálattal (SGT teszt) egészen pontos képet kaphatunk a gyermek belvilágáról

Először az óvoda adja le a vészjelzéseket, aztán az iskola, de otthon sem egyszerű a helyzet: az anyukák gyakran találják magukat a „szőnyeg szélén” állva. Mert biztosan ők tehetnek róla, hogy ilyen neveletlen, fegyelmezetlen, rossz ez a gyerek.

Megfigyelték, hogy az autizmussal, a hiperaktivitással, de az elhízással, az emelkedett koleszterinszinttel, az emelkedett vérnyomással, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, Chron-betegséggel vagy a daganatos megbetegedésekkel bizonyos baktériumok túlszaporodása mindig együtt jár. Ez egy olyan új tudományos terület, hogy az első eredmények még csak az elmúlt években kezdtek bekerülni a klinikai gyakorlatba.

homeomami_mit_egyen_hiperaktiv_gyerek_fl1
(Fotó: babamamatudakozo.hu)

 

 

„A bélflóránk döntő hatással van az egészségünkre. Úgy kell gondolni a szervezetünkre és a beleinkben élő baktériumokra, mint egy komplex ökoszisztémára, mint egy nagy erdőre. A bennünk élő élőlények (baktériumok, gombák stb.) egészsége és egyensúlya határozza meg azt, hogy mi magunk mennyire leszünk egészségesek és kiegyensúlyozottak. – meséli dr. Schwab Richard gasztroenterológus  – Az esőerdő hasonlat kiváló, gondoljunk arra, hogy ott egyes fajok pusztulása miként borítja meg az egész ökoszisztéma működését. Egy nagy technológiai robbanás az, ami ezeknek a baktériumoknak, ökoszisztémának a megfigyelését lehetővé teszi számunkra. Öt évvel ezelőttig csak kitenyésztéssel tudták azonosítani a bélflóránkban található baktériumkultúrát, azonban ma az új generációs, ú.n. szekvenálási eljárásokkal már genetikai ujjlenyomat alapján, szinte rendőrségi módszerekkel tudják azonosítani a baktériumokat, és az „elkövetőket”. Ugyanis a nem megfelelő fajok túlszaporodására az immunrendszer is reagál, és megszületik egy gyulladásos válaszreakció. Ez a gyulladás aztán hozzájárul az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz, ér- és daganatos betegségek kialakulásához. Azt lehet mondani, hogy pl. az ötvenen túliak megbetegedésének, vagy halálozásának okai döntően ennek a túlszaporodó bélflórának az eredménye.”

Minél kiegyensúlyozottabban tápláljuk a bennünk élő pici élőlényeket – akiknek kritikus szerepük van abban, hogy fel tudjuk szívni a bevitt ásványi anyagokat, vitaminokat -, annál egészségesebbek leszünk. Vagyis hiába eszünk táplálékkiegészítőket, ha nincs vagy csökkent állományú az a baktériumkultúra, ami segítené ezt feldolgozni. És így könnyen előáll egy hiányállapot. Például a hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknél a B-vitaminok felszívódásának hiányosságai okozhatnak problémákat. Nagyjából két kilónyi baktérium él az ember szervezetében. Arra is vannak már kutatások, hogy a kis súlyú és a normál vagy nagysúlyú csecsemők között jelentős eltérés van a bélbaktériumok tekintetében. De a természetes úton születő gyermekek, a szülőcsatornán való áthaladás közben is több hasznos baktériummal gyarapodnak, mint császármetszéssel világra jövő társaik.

A gyógyszeripari kutatások új útja a probiotikumok fejlesztése, mely jelenleg még gyermekcipőben jár. A 6000 féle baktérium és gomba a természethez közel álló népcsoportok sajátja. Vagyis ha az ember gyermekkorában nem eszik elég „koszt”, nem tud egészséges bélflórát kialakítani magának. Ha a fajok összessége 3000 vagy 2000 alá csökken, azt nem lehet egy probiotikumban meglévő 4-5 fajjal (a piacvezető esetén 14 fajjal) helyreállítani, hiszen ezres nagyságrendet kellene megjeleníteni. A jövő útja a széklet-transzplantáció.  Vagyis fognak egy egészséges embert, a székletét csírátlanítják (kiszűrik belőle a kórokozókat), majd ezt a székletet bejuttatják a beteg bélrendszerébe. Hihetetlen gyors gyógyulást lehet így elérni, akár olyan esetekben is, amely már az életet veszélyezteti, mert pl. súlyos vérzéssel együtt járó bélgyulladás, és ez az eljárás rövid időn belül gyógyszermentes egészséget biztosít.

Próbáljunk meghatározott időszakonként keveset enni, és változatos étrendet követni, mert sosem tudni, melyik faj mit szeret, és mitől fejlődik odabent. Az egyoldalú táplálkozás mindig csak egyes fajok számára jó. A túlszaporodó káros baktériumokat pedig akár már 2-3 hónapos diétával vissza lehet szorítani, ha megvonjuk tőlük a tápanyagokat. (Általában a szénhidrátokat.) Német, amerikai és francia kutatások vannak arra, hogy a már visszafogyóban lévő káros baktériumok egyetlen óriáshamburger hatására miként fejlődnek ki újra. Ebben a diétában segíthet a DIAVITAS program, melyet olyan orvosok és dietetikusok hoztak létre, akik a legújabb tudományos eredmények alapján próbálnak segíteni. Egy okostelefonra letölthető ingyenes applikációt is létrehoztak, személyre szóló tanácsokat adva a hozzájuk fordulóknak.

Gyermekek esetében érdemes minél hamarabb a megfelelő szakemberhez fordulni, hogy ne alakítsanak ki önmagukról téves énképet. Az „Én rossz gyerek vagyok, nekem úgy is mindegy” – hozzáállás még pluszban nehezítheti a segítő munkát. Vegyük komolyan már az óvoda jelzéseit! Hogy az iskolába kerülve már nyugodt szívvel várhassuk az osztályfőnöki órákat…

 

Bővebben: http://fmc.hu/2016/10/14/hiperaktiv-a-gyerek-mit-tegyek/