Jó a hal, bár nem a szívre

Diavitas Életmód Program logó
2018 augusztus 04. Diavitas Magazin

Úgy tartják, hogy szívünk védelmében a halfogyasztás a halak omega-3 zsírsav tartalma miatt ajánlott. Csakhogy az angliai Cochrane kutatói több mint százezres mintán végzett vizsgálataik során semmilyen bizonyítékot nem találtak az omega-3 zsírsav szívre gyakorolt jótékony hatására (annak arányát, hogy az omega-3 fogyasztásának bármilyen pozitív hatása is lenne 1:1000-re teszik).

Ez nem azt jelenti, hogy a halfogyasztás ne lenne egészséges. Az angol egészségügyi szolgálat (NSH) ajánlása szerint hetente kétszer érdemes halat fogyasztani, amiből az egyik alkalommal a zsírosabb fajták közül válasszunk.

Az telítetlen zsírsavak családjába tartozik az omega-3 zsírsav, másnéven alfa-linolénsav (ALA), melyet szervezetünk nem képes a maga számára előállítani, de megtalálható a növényi olajokban, diófélékben és magvakban, továbbá az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) – amelyeket a szervezet az ALA-ból tud előállítani -, ezek vannak a zsíros halakban, a halolajban és a csukamájolajban is.

Egyes élelmiszeripari termékek (tej, joghurt, kenyér, magvak) tartalmazhatnak hozzáadott omega-3 zsírsavakat (általában ALA-t).

omega3

Ami azonban a halolajat, mint élelmiszer-adalékanyagot illeti, Dr. Lee Hooper (University of East Anglia), a Cochrane főmunkatársa hangsúlyozza, hogy biztosak lehetünk a jelen tanulmány megállapításaiban. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a hosszúláncú omega-3 zsírsav (halolaj, EPA vagy DHA) mint táplálék-kiegészítő nem védi a szívet, nem csökkenti a sztroke vagy szívhalál kockázatát.

Az omega-3 zsírsavra a szervezetnek mindenképpen szüksége van, nemcsak a szív, hanem a szem, az agy és az immunrendszer egészséges működéséhez is.

Tom Sanders professzor, a King’s College London élelmezési szakértője szerint napjainkban a
kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésére irányuló étrendi ajánlások inkább a halfogasztásra ösztönöznek, semmint arra, hogy étrend-kiegészítőket iktassunk be táplálkozásunkba. A hivatkozott tanulmány sem szolgál semmilyen bizonyítékkal arra vonatkozólag, hogy ezeken az irányelveken változtatni kellene.

Mivel az omega-3 szívinfarktus elleni védő hatása nem bizonyított , Tim Chico professzor, a Sheffield Egyetem kardiológusa az tanácsolja, hogy a drága omega-3 táplálék-kiegészítők helyett inkább zöldségeket fogyasszunk.

A zöldségek és gyümölcsök rosttartalma növeli a bélbaktériumaink diverzitását, ami az egészséges bélflóra alapfeltétele. A tapasztalat azt mutatja, hogy a megfelelő diverzitás elősegíti a bél regenerációját. Ebben nyúlyt segítséget a DiaVitas orvoscsoportja.

 

BBC News

2018 08.18.