Nem mindegy mit iszunk! A cukros italok és a rák kapcsolata

Diavitas Életmód Program logó
2019 augusztus 30. Diavitas Magazin

 

A cukros italok, beleértve a gyümölcslevek fogyasztását pozitív összefüggésbe hozták a rák általános rizikójával, valamint az emlőrák kockázatával egy franciaországi nagyszabású prospektív tanulmányban.

Noha a tanulmány megfigyelő jellegű, így nem lehet megállapítani az okozati összefüggést, a kutatók szerint “a nyugati országokban széles körben fogyasztott cukros italok befolyásolható kockázati tényezőket jelentenek a rák megelőzésében”.

cukros üdítők és a rák

Több mint 100 000 francia felnőtt vizsgálata

Az Eloi Chazelas vezette francia szerzők a Sorbonne Párizsi Epidemiológiai és Statisztikai Kutatóközpontból megjegyzik, hogy “a cukros italok meggyőzően kapcsolódnak az elhízás kockázatához, amelyet viszont számos rák erős kockázati tényezőjének tekintenek”. Célul tűzték ki annak feltárását, hogy van-e kapcsolat a cukros italok fogyasztása és a rák között, eredményül pedig pozitív összefüggést kaptak.

A csoport a NutriNet-Santé kohort tanulmány adatait elemezte, amelyben 101 257 egészséges francia felnőtt vett részt (21% férfi; 79% nő; átlag életkor 42 év). A résztvevők legalább két 24 órás online validált étrend-kérdőívet töltöttek ki, amelyeket arra terveztek, hogy 3300 különböző élelmiszer és ital fogyasztását mérjék. A csoport kifejezetten a cukros italok (cukorral édesített italok és 100% gyümölcslé), valamint a mesterségesen édesített (diétás) italok napi fogyasztásával foglalkozott. Megállapították, hogy a férfiak valamivel több cukros italt ittak, mint a nők (átlagos napi fogyasztás: 90,3 ml és 74,6 ml). A résztvevőket átlagosan öt évig, legfeljebb 9 évig (2009–2018) figyelték meg. Ezen idő alatt 2193 első rákos megbetegedés fordult elő. Az eseteket orvosi nyilvántartások erősítették meg és összekapcsoltak az egészségbiztosítás nemzeti adatbázisaival is. Ez összesen 693 emlőrákot, 291 prosztatarákot és 166 vastagbélrákot jelentett. A rák diagnosztizálásakor az átlagéletkor 59 év volt.

Pozitív összefüggés

Ezen eredmények alapján a csoport kiszámította, hogy a cukros italok fogyasztásának 100 ml / nappal való növekedése 18% -kal növeli a rák általános kockázatát.

A megállapítást kommentálva Graham Wheeler, PhD, a Cancer Research UK és a University College London vezető statisztikusa megjegyezte: “A cukros italok átlagos napi bevétele minden résztvevő körében körülbelül 93 ml volt. A cukros italok napi bevitelének 100 ml-es növekedése. a rák valamilyen formájának kialakulásának kockázatának 18% -os növekedésével társult. A résztvevőket átlagosan körülbelül 5 éven át követték, és 1000 résztvevőnként 22 résztvevőnél alakult ki a rák valamilyen formája.”

“Tehát ez azt jelenti, hogy ha 1000 hasonló résztvevő növelné napi cukros italfogyasztását 100 ml-rel, akkor arra számíthatnánk, hogy a rákos esetek száma 22-ről 26-ra nő 1000 emberre egy ötéves időszak alatt. Ekkor azt feltételezzük, hogy valódi okozati összefüggés van a cukros italok fogyasztása és a rák kialakulása között, ehhez azonban további kutatásokra van szükség.”

“A szerzők helyesen figyelmeztetnek arra, hogy további nagyszabású prospektív vizsgálatokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez” – kommentálta.

A francia kutatók megjegyzik, hogy pozitív asszociáció volt kifejezetten az emlőrák esetében is, 22% -kal megnövekedett kockázattal. Ez a kapcsolat erősebb volt a premenopauzális emlőrákban, mint a postmenopauzális emlőrákban, de a cukros italok átlagos fogyasztása alacsonyabb volt a menopauzás nőknél (88,2 ml / nap), mint a premenopauzális nők esetében (43,2). ml / nap), jegyzi meg a csapat.
Nem volt azonban megfigyelhető összefüggés a prosztata- és vastagbélrákokkal kapcsolatban.

Számos zavaró tényezőt figyelembe vettek, de korlátok továbbra is vannak

A cukros italokhoz sorolták a 100% gyümölcslét is. Külön figyelembe véve, a gyümölcslé fogyasztása magasabb rákkockázattal járt a többi cukros italnál.
Mindezekkel szemben a mesterségesen édesített (diétás) italok fogyasztása nem járt a rák megnövekedett kockázatával. A szerzők azonban óvatosságra intenek ennek a megállapításnak az értelmezésében, mivel az ilyen italok fogyasztása alacsony volt.
“Ez egy megfigyelő tanulmány, tehát a megfigyelt asszociációk okozati összefüggése nem állapítható meg, és egyéb befolyásoló zavarok sem zárhatóak ki teljesen” – hangsúlyozzák.
Miközben elismerik kutatásuk korlátait, azt is megjegyzik, hogy sokféle zavaró tényezőhöz igazodtak, és sok érzékenységi elemzést végeztek, és ezek egyike sem változtatta meg lényegesen az eredményeket, amelyek statisztikailag szignifikánsak és stabilak maradtak.
Ezenkívül a mechanisztikus adatok is alátámasztják ezeket az epidemiológiai eredményeket,-tették hozzá. A cukros italok hozzájárulnak az elhízáshoz, de emelik a zsigeri zsírokat, a vércukorszintet, valamint a gyulladásos markereket is – ezek mind ismert kockázati tényezők a rákban.

Összegzésképpen így fogalmaztak: “Ezek az adatok alátámasztják a meglévő táplálkozási ajánlások relevanciáját a cukros italfogyasztás korlátozása érdekében, ideértve a 100% -os gyümölcslét is, valamint olyan politikai intézkedéseket, mint például az édes italokat célzó adózási és marketingkorlátozások, amelyek potenciálisan hozzájárulhatnak a rák előfordulásának csökkentéséhez “

A vizsgálat fogadtatása

Számos táplálkozási szakértő közzétette véleményét erről a tanulmányról az Egyesült Királyság Tudományos Média Központjának honlapján.
Ez egy “nagyméretű, jó minőségű tanulmány. A szerzők tisztában vannak a zavaró tényezőkkel, valamint az étrendi mérési technikáik korlátaival, és az eredményekről jól beszámolnak” – kommentálta Amelia Lake, PhD, a közegészségügyi táplálkozás olvasója, Teesside University, Middlesbrough, Egyesült Királyság.

Catherine Collins, RD, FBDA, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának dietetikusa szerint ennek a francia tanulmánynak az egyik erőssége az, hogy összegyűjtik az étrenddel kapcsolatos részleteket. A résztvevők kétévente 3 napos étrend-nyilvántartást rögzítettek online módon, ami “erősebb étrend-felmérés, mint egy 24 órás visszakérdezés (” Mit ettél tegnap? “), ami sok hasonló kutatócsoport megközelítése “- jegyezte meg. Ennek ellenére az étrendi bevitel minden önjelentése hibalehetőséget hordoz abban a tekintetben, hogy a résztvevők őszinték és pontosak legyenek. “

De vajon biológiai szempontból meggyőzőek-e az eredmények?

Collins kétségeket vetett fel a megállapítások hitelességével kapcsolatban is.
“Megállapításaik szerint az összes rákos diagnózis 30% -kal növekszik azoknál, akiknél a legtöbb cukros ital fogyasztást mérték, mint a legalacsonyabb fogyasztásúaknál” – jegyezte meg

“Azoknak a személyeknek, akiknek közepes volt a cukros ital bevitele, nem volt szignifikáns növekedés a mellrák vagy más rák kockázatának szempontjából. A legalacsonyabb bevitelű csoportba tartozók kb. 3 g (körülbelül fél teáskanál) cukrot fogyasztottak a napi italukból. A legmagasabb csoportba tartozók fogyasztása átlagosan 19 g/napot tett ki – ez négy teáskanálnak felel meg. “Úgy tűnt, hogy az italokból származó napi 10 g cukor körül nő a kockázat” – kommentálta. “Lehetséges, hogy ez a 7 g cukor különbség, ami 1,5 teáskanál cukornak felel meg, vagy a napi plusz 28 kcal ilyen különbséget eredményezhet a rák kockázatában, különösen, amikor a csoporton belül nincs elhízás? Úgy gondolom, hogy ennek biológiai elfogadhatósága nehéz, mivel nem volt szignifikáns különbség a csoportok között a testtömeg vagy a cukorbetegség előfordulása szempontjából, amelyet gyakran kapcsolódó kockázatként tartanak számon.

Az italokból származó cukorbevitel a napi összenergia csaknem 0, valamint 4%-a között mozgott, ami az egészséges táplálkozási ajánlásokkal összefüggésben elfogadható bevitelt jelent.”-folytatta. “Az italokból származó legnagyobb cukorfogyasztás a fiatal felnőtt korosztályban történt, a világ többi kutatócsoportjának eredményeihez hasonlóan. Ebben a fiatalabb csoportban az emlőrák előfordulásának nagyobb kockázata zavaró, de más tényezők is szerepet játszhatnak. Például az orális fogamzásgátlókat szedő premenopauzális nők százalékos aránya növekedett a cukorbevitel növekedésével. A pre- és menopauzás mellszűrést nem tárgyalták, de hozzájárulhatott a nők korábbi diagnózisának magasabb arányához. a szűrés megkezdése a tünetek megjelenése előtt – ellentétben más rákos betegségekkel. Ezeket a klinikai helyzeteket nem tárgyalták a cikkben “- hangsúlyozta Collins. “A cukros italokat nagyobb mennyiségben fogyasztók csoportjában magasabb volt a kalóriabevitel, magasabb sóbevitel és kevesebb az alkoholból származó kalória. Mindezek a tényezők arra utalnak, hogy az étrendbeli különbségek közül a cukros italfogyasztás csak proxy marker, és nem oka az összefüggésnek” – mondta.

Szerinte a fő üzenetnek az üdítőitalokra kell összpontosítania, az egyik olyan megállapítás felé fordítva figyelmet, amelyet a francia kutatók nem emeltek ki. “Fontos üzenet, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok fogyasztásakor nem találtak nagyobb rákkockázatot.”- hangsúlyozta. “Hosszú ideig az édesítőszerek egészségkárosító hatásának táplálkozási mítosza maradt meg a köztudatban. Az összes jelenlegi édesítőszert szigorú biztonsági teszteknek vetik alá, mielőtt emberi felhasználásra elfogadhatók lennének.”

“A cukor hozzáadása a meleg vagy hideg italokhoz nem jár valódi táplálkozási előnnyel, és hozzájárul a teljes kalóriaterheléshez”. Ez az új kutatás pedig alátámasztja, hogy “bizonyíték van arra, hogy cukortartalmú italok helyett inkább cukormentes italokat válasszunk”.

A kutatást online, július 10-én tették közzé a BMJ-ben.

Források: Medscape.com, BMJ.com