A kóros bélflóra felelős az ízületi kopás és gyulladásért is

Diavitas Életmód Program logó
2018 április 27. Diavitas Magazin

A túlsúlyos embereket sújtó ízületi bántalmak oka nem a túlzott terhelés. Az egész testre kiható gyulladás eredője sokkal inkább a kiegyensúlyozatlan, magas zsírtartalmú étrend és a túlsúlyos emberek kóros bélflórája között keresendő , állítják a University of Rochester Medical Center kutatói.

Kísérletes körülmények között kimutatták, hogy a túlsúlyos egerek beleiben több olyan káros baktérium van, ami gyulladást és gyors egészségromlást eredményez, mint a sovány egerek beleiben. A pre-biotikus kezelés segített a bélgyulladás, ill. az ízületi károsodás regenerációjában. A JCI Insight április 19.-i számában arról számol be, hogy az oligofruktóz, egy emészthetetlen rost, segíthet egy túlsúlyos betegnek visszaállítani az egészséges “mikrobiom profilját”, ami az elhízás és az ízületi gyulladás és kopás kezelésében fontos szerepet kaphat.
„Az elhízás számos olyan hasznos bélflóra-alkotó, mint a bifidobaktériumok elvesztésével és a gyulladáskeltő baktériumok elszaporodásával jár. Az oligofruktóz-terápia segített helyreállítani az egészséges bélflórát, kedvező feltételeket biztosítva az olyan kulcsfontosságú baktériumoknak mint a Bifidobacteriumok több fajtája. A kezelés következtében csökkent a gyulladás mind a vastagbélben, mind az ízületekben, mind a keringésben” – foglalják össze a cikk szerzői.

arthritis

A rochesteri kutatócsoport 12 hetes, magas zsírtartalú étrendet követően kimutatta, hogy a kísérleti egereik testzsír-százaléka megduplázódott, cukorbetegek lettek, vastagbeleikben pedig gyulladáskeltő baktériumok kerültek túlsúlyba, szinte teljesen kiszorítva a Bifidobaktérium és egyéb védő baktérium fajokat.

Az egerek bélflóra változása egybeesett a teljes testre kiterjedő gyulladásos tünetek megjelenésével. A sovány egerekhez képest az ízületi gyulladás sokkal gyorsabban fejlődött ki a túlsúlyos egyedeknél. 12 hét alatt szinte az összes porcuk felszívódott.

Meglepő módon mind a gyulladás, mind az ízületi gyulladás/kopás tünetei, mind a káros baktériumok szaporulata megállt, mikor az étrendet kiegészítették magas nyers rost tartalmú táplálékkal. Ezeket az ún. “prebiotikumok” az ember és egér sem tudja megemészteni, de a bélflórát alkotó sok hasznos “védő” baktérium számára létfontosságú tápanyag. Ezen felszaporodva képesek visszaszorítani a gyulladáskeltő baktériumokat és csökkentik a szisztémás gyulladás tüneteit, illetve megakadályozzák a porcok gyulladás következményeként kialakuló károsodását, felszívódását, ill. jótékony hatást gyakorolnak a cukorbetegségre.

Azok az egerek akik oligofruktózt kaptak, testsúlyukat ugyan megtartották, de ízületeik egészségesek maradtak. A gyulladás csökkenése megvédte a porcokat, ami alátámasztja, hoyg nem a “bio-mechanikus” behatások, hanem a gyulladás okozzák az ízületi elváltozásokat.

Bár az egér és az ember mikrobiomja sok párhuzamot mutat, azért mégsem egyezik meg teljesen, ezért Zuscik és társai a kísérletsorozatuk emberre való átültetésén dolgoznak, melyben tovább vizsgálhatják a pre- és probiotikumok hatását a bél-mikrobiomra.

Újabb megerősítést nyert a bélbaktériumok fontossága, így nem meglepő, hogy a megváltozott bélbaktérium összetétel felelős számos egészségügyi problémáért. A széklet genomikai teszt során egyénre szabottan meghatározzuk a bélbaktérium (bélflóra) keresztmetszetet, a bélbaktériumok sokszínűségét, amelynek eredményeként összefüggés állítható fel a bélflóra jelenlegi állapota, és az egyes anyagcsere betegségek között. Vizsgálatunkra ide kattintva jelentkezhetsz be.

GEN News Highlights
2018 ápril. 19.