Még egy ok, hogy letegye a cigarettát

Diavitas Életmód Program logó
2019 szeptember 03. Diavitas Magazin

A dohányzást régen orrvérzésre is ajánlották érszűkítő hatása miatt, káros hatásait viszont csak a huszadik században fedezték fel. Ehhez az időszakhoz köthetők az első dohányzásellenes kampányok is. Azóta bizonyították, hogy számos betegség kialakulásában szerepet játszik, mint az érrendszeri megbetegedések, gyomorfekély, illetve a rák. Az alábbi cikk a dohányzás hatását vizsgálta a szájüregi mikrobiomra. 

cigaretta

A Journal of Medical Microbiology (az Orvosi Mikrobiológia Folyóirata) ehavi megjelenésében a bukkális mikrobiomot vizsgálták. A szájüreg, melyben megkezdődik az ételek emésztése több, mint hétszáz félbe baktériumnak ad otthont. Az alábbi kutatás 13 nemzettséget és 25 fajt vizsgált (jellemzően az 1%-nál magasabb arányban előforduló baktériumokból) a száj nyálkahártyáját kitevő baktériumokból.

Az orális mikrobiomnak két része van, a “mag mikrobiom” és a változó mikrobiom. A magmikrobiom szerepe a szájüregi egészség fenntartásában van,és minden személyben ugyanazok a domináns fajok. A változó mikrobiom, mint ahogy neve is mutatja személyenként eltérő. Több faktor is befolyásolja, úgy mint az étrend, és az orális higiénia.

A kutatás negyven alanyából 20 dohányzó és 20 nem dohányzó személytől vettek mintákat, melyeket 16S rRNS szekvenálással vizsgáltak. Az eredmnyek alapján a dohányzás az orális mikrobiomot karcinogénné  változtatja.

A kutatásban a dohányzóknak a Veillonella atypica , Streptococcus australis , Prevotella melaninogenica , Prevotella salivae és a Rothia mucilaginosa szintje szignifikánsan magasabb volt a nem dohányzókhoz képest. A Veillonella és Actinomyces baktériumok nitrátot fogyasztanak és rákkeltő nitrozamint szabadítanak fel. A dohányzás nem csak a száj mikrobiom összetételét változtatta meg, de a baktériumok mennyiségét is csökkentette. A dohányzóknál domináló  Actinomyces spp., Veillonella atypica, Prevotella melaninogenica, és Rothia mucilaginosa, nemcsak karcinogén nitrozamidokat, de gyulladást indikáló nitrogén-oxidot is termelnek. A hidrogén-szulfid termelő anaerob baktériumok szignifikáns megemelkedése hozzájárulhat a dohányzáshoz kapcsolódó jellegzetes, kellemetlen szájszaghoz is. Ezen kutatás segít a dohányzás és a szájüregi daganatok kialakulása közötti kapcsolat jobb megértésében. 

Forrás: Microbiologyresearch.org