A rost, a kalcium és a tejtermékek fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát

Diavitas Életmód Program logó
2015 május 13. Diavitas Magazin

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a beleinkben élő mikrobiom meghatározó szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásában. Kutatások alapján ugyanis a baktériumtörzsek közötti felborult arány hosszú távon elhízáshoz, anyagcserezavarokhoz és kettes típusú cukorbetegséghez vezet.

Ezek pedig mind lényeges faktorok a vastagbélrák kialakulásában –  jelent meg a Gastroenterology című tudományos szaklapban.

baktérium

A vastagbélrák a harmadik leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedés, és a negyedik vezető halálok a világon. 1981-ben kimutatták, hogy a rák-eredetű halálokok 35, a gyomor- és vastagbélrák eredetű halálokok 90 százalékának hátterében a helytelen táplálkozási szokások állnak.

Utóbbiak, valamint a hosszú távú energia kiegyensúlyozatlanság, amit a mértéktelen energia bevitel okoz, túlsúlyhoz és elhízáshoz vezetnek. Az elhízás, főleg a hasi kövérség meghatározó szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásában. A kockázat a testtömeg-index (BMI), valamint a deréktérfogat növekedésével emelkedik.

Tudatos étkezéssel megelőzhetjük a betegséget. Különböző tápanyagok és élelmiszerek is befolyásolják a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A rost, a kalcium és a tej fogyasztása csökkenti, míg a vörös húsok, a bor és a feldolgozott hústermékek növelik a betegség kialakulásának esélyét. A D-vitamin, a folsav, a gyümölcsök és a zöldségek védő szerepe bizonyított.

Friss kutatás alapján a magas kalcium bevitel 70 százalékkal csökkeni a vastagbélrák kockázatát, mivel a kalciumnak sok hasznos rákellenes hatása van (például gyulladáscsökkentés). A rostok egészségre kifejtett jótékony hatása a bélmozgás serkentése, ezáltal a tranzitidő lecsökkentése, a bakteriális erjedés elősegítése. Naponta 10 grammal megnövelt rostbevitel akár 10 százalékkal is mérsékli a vastagbél daganatok kockázatát.

A vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenthetjük, ha étrendünket megfelelően módosítjuk, és sok rostot fogyasztunk.