A fermentált termékek az új szuperélelmiszerek?

Diavitas Életmód Program logó
2021 április 07. Diavitas Magazin

Kefir, kimchi, kombucha - a K betűs triumvirátus, ha úgy tetszik. Ezek közül az egyre divatosabbá váló élelmiszerek közül sokak számára talán csak az első ismerős, és legtöbbjük valószínűleg ezt sem fogyasztja rendszeresen. A szakértők szerint azonban érdemes lenne: az ilyen erjesztett, vagy -ahogy napjainkban egyre gyakrabban emlegetjük őket- fermentált ételek ugyanis jelentősen hozzájárulnak a bélrendszer, valamint az ott élő baktériumközösség megfelelő működéséhez.

Az emberi bélrendszerben sok milliárd mikroorganizmus él. A mikrobák genetikai állományának összességét bélmikrobiomnak nevezzük, amely immunrendszerünk működtetésének egyik fontos központja. A túl sok feldolgozott étel és alkohol fogyasztása, valamint a mozgáshiány azonban a mikrobiom egyensúlyának felborulásához vezet.

A diszbiózisnak, vagyis a szervezet-mikrobiom egyensúly felborulásának szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek és a kardiometabolikus rendellenességek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. A szervezet-mikrobiom egyensúly fenntartása ezzel szemben alapvető szerepet játszik egészségünk megőrzésében.

Kérjük szépen olvassa el a cikk teljes anyagát ide kattintva.