Az antibiotikumok súlyosbíthatják a vírusfertőzéseket

Diavitas Életmód Program logó
2018 április 06. Diavitas Magazin

Miként lehetséges, hogy az olyan vírusfertőzések, mint a nyugat-nílusi láz, a dangue láz vagy a Zika, egyes embereknél halálos kór, míg másoknál csak enyhe lefolyású megbetegedés?

A Cell Reports március 27.-i számában közölt tanulmány egy állatokon végzett kísérlet sorozat kapcsán megállapítja, hogy ezek a vírusfertőzések nagy valószínűséggel akkor halálosak, ha a fertőzött egyed előzőleg antibiotikumos kezelésben részesült. Ennek az lehet az oka, hogy az antibiotikumok kiírtják a bél mikrobiomját, minek következtében jelentősen gyengül az immunrendszer is – állítja Dr. Michael Diamond, az orvostudományok , a molekuláris mikrobiológia , a patológia és a fertőző betegségek professzora.  ”Az immunrendszer másképp működik, ha a bél nem rendelkezik egészséges mikrobiommal. Ha valaki baktériumfertőzésben szenved, feltétlenül antibiotikumot kell szednie, azonban fontos megjegyezni, hogy a mellékhatások befolyásolhatják bizonyos vírusfertőzésekre adott immunválaszt.” – állítja Dr. Diamond.

Az antibiotikumok a vírusok helyett a baktériumokat ölik meg. Az orvosok egy része antibiotikumot ír fel olyan vírusfertőzésekre, mint a megfázás vagy influenza, megelőzendőleg esetleges felmerülő bakteriális fertőzés ellen. „Az antibiotikumok véletlenszerűen befolyásolják az immunrendszer válaszait különböző vírusokkal szemben” mondta Dr. Diamond a Live Sciencenek. A kutatók a bél számos új és hasznos szerepére világítottak rá. A vékonybél mikrobái segítenek megemészteni a bevitt élelmiszert, segítik a vitaminok szintézisét az anyagcsere szabályozását, mi több a „jó” baktériumok dominanciája megakadályozza pl. az olyan káros baktériumok elszaporodását mint a Clostrídium difficile (C.diff.) ami egyértelműen életveszélyes fertőzések felelőse.

vírus

A hasznos baktériumok jelenléte javítja a szervezet T-sejt termelő képességét. A T-sejt olyan fehérvérsejt-típus, amely támadja és megsemmisíti a vírusokat és más betegségeket okozó baktériumokat. A kutatók új, egereken végzett kísérletükben az állomány felének antibiotikum-koktélos (vankomicin, neomicin, ampimicin, metronidazol), míg a másik felének placebót adtak. A kezelés után két héttel a Nyugat-nílusi lázt, a Zika vírus fertőzést és a Dengue láz fertőzését indukálták. Az antibiotikum kezelést nem kapottak 80 %-a túlélte a fertőzést, míg az antibiotikumos egerek csupán 20%-a maradt életben.

Különböző antibiotikum-kezelések, melyeket külön-külön vagy kombináltan alkalmaztak, különböző változásokat eredményeztek az egerek bélbaktériumainak közösségében, és ezek a változások korreláltak a vírusfertőzésekkel szembeni érzékenységgel. Az ampicillinnel vagy vankomicinnel önmagában végzett kezelés nagyobb halálozást okozott a Nyugat-Nilusi Láz-fertőzésnél, a metronidazol önmagában nem volt hatásos, de erősítette az ampicillin vagy a vankomicin hatását. „ Ha egyszer megsérted a mikrobák közösségét, akkor váratlan dolgok történhetnek. Egyes baktériumfajok illetve csoportok eltűnnek, más fajok megjelennek. Valószínű, hogy az antibiotikum-használat növelheti a T-sejtes immunitás szabályzott fogékonyságot a vírusokkal szemben.” –állítja Larissa Thackray, a St. Louis-i egyetem orvos-professzora.A rágcsálókon végzett kutatások azt mutatják, hogy az egyészséges mikrobiom segíthet az influenza vírus és a limfocitikus choriomeningitis vírus szabályozásában.

A kérdés az, hogy a humán mikrobiom milyen mértékben tudja ellensúlyozni az olyan tényezőket mint az életkor, a genetika és a korábbi betegségek. Ehhez azonban még továbbikutatások szükségesek.

Újabb megerősítést nyert a bélbaktériumok fontossága, így nem meglepő, hogy a megváltozott bélbaktérium összetétel felelős számos egészségügyi problémáért. A széklet genomikai teszt során egyénre szabottan meghatározzuk a bélbaktérium (bélflóra) keresztmetszetet, a bélbaktériumok sokszínűségét, amelynek eredményeként összefüggés állítható fel a bélflóra jelenlegi állapota, és az egyes anyagcsere betegségek között. Vizsgálatunkra ide kattintva jelentkezhetsz be.