A bélférgek változásokat okoznak a bélmikrobiomban

Diavitas Életmód Program logó
2018 október 26. Diavitas Magazin

Az elmúlt évtizedekben egyre világosabbá vált, hogy az emberi bélben lévő baktériumok kulcsfontosságú szerepet játszanak egészségünk megőrzésében.

Ivonne Martin és munkatársai a hollandiai Leiden Egyetem Orvosi Kutatóközpontjából 150 embert kísértek el Indonéziába, ahol a bélféreg-fertőzések rendszeresen előfordulnak. A bélférgesség ott terjed el, ahol  parazita féregpetével szennyezett talajon termesztenek emberi fogyasztásra szánt növényeket. A világon több mint 1,5 milliárd ember fertőződik meg horogférgek által, tápanyaghiányt, bélrendszeri zavarokat, vérszegénységet és gyermekkori fejlődési rendellenességeket okozva. A fertőzéseket féreghajtó szerekkel, például albendazollal kezelik. Ezért a kísérletben résztvevő személyek egy része 3 havonta kapott albendazolt, a másik része placebót két éven keresztül. A kísérlet alatt gyűjtött székletmintákat kiértékelve felmérték a bélféreg fertőzések mértékét, valamint a mikrobiomjuk állapotát.

mikrobiom2

A kezelés előtt nem észleltek különbséget a fertőzött és a nem fertőzött személyek béltartalmának mikrobális összetételében. Hasonlóképpen, a kísérlet befejezésekor az albendazolt és a placebót kapott betegek között sem mutatkozott semmilyen mikrobiológiai különbség. Azonban az albendazolt kapott,  bélférgekkel fertőzött betegek mikrobiomja eltérő volt, különös tekintettel a Bacteroidetes baktérium-törzs csökkenésére és az Actinobacteria törzs növekedésére.

“A mikrobiom összetétele nagy valószínűséggel megváltozik a bélférgek és a féreghajtó kezelés közötti kölcsönhatások következtében, de a kezelések ​​közvetlen hatását nem figyelték meg” – mondják a kutatók. “Olyan új statisztikai módszereket kell kidolgozni, amelyek lehetővé teszik a mikrobiológiai összetétel változásainak hosszanti elemzését.”

Már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, melynek segítségével átfogó képet kaphatunk mirobáink arányairól és egészségünk állapotáról.

Science News

2018 08. 9.