Fontos szervünk a zsírszövet!

Diavitas Életmód Program logó
2018 november 02. Diavitas Magazin

A 2-es típusú cukorbetegség járványos méreteket ölt világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint több mint 422 millió ember szenved a betegségben, köztük több mint 1,2 millió Ausztráliában. A cukorbetegség következményei akár súlyosak is lehetnek. Rákos megbetegedések, vese- és szívelégtelenség írhatók a számlájára, előfordulása pedig erősen növekszik. Sürgető szükség van tehát a cukorbetegség mechanizmusainak alaposabb megismerésére és megértésére.

Ausztrál orvosok egy új tanulmánya cukorbetegség okait vizsgálta. Kutatásuk a zsírszövetre összpontosult, és annak eredményeképpen a zsírszövetet a betegség forrásaként jelölték meg. Kutatásuk abból a meglepő megállapításból indult ki, miszerint egy, a cukorbetegség kapcsán emlegetett protein-kináz C epsilon enzim (PKCε) nem a májban vagy hasnyálmirigyben fejti ki hatását,  ahogy azt korábban feltételezték, hanem a zsírszövetben.

Female Research Scientist Using Electronic Microscope. She and H

Mint ismeretes, a PKCε enzim fontos szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában. Azoknál az egereknél, amelyeknek szervezetéből hiányzik a PKCε enzim, nem alakulnak ki diabéteszes tünetek – még akkor sem, ha más egerek étrendjük folytán cukorbetegekké válnak.

“Néhány éve tudjuk, hogy ha teljesen eltávolítjuk a PKCε enzimet az egerekből, akár magas zsírtartalmú étrendet fogyasztva sem válnak intoleránssá a glükózzal szemben sőt, a cukorbetegséggel szemben is védettek lesznek” – mondja Carsten Schmitz-Peiffer professzor, a Garvan Institute of Medical Research kutatásvezetője.

Bár a PKCε enzim többféle szövetben megjelenik, Prof. Schmitz-Peiffer megállapításai a zsírszövet egy új funkciójára mutatnak rá – számol be a Science Daily.

A kutatók rámutattak, hogy a zsírszövet vizsgálata feltűnő különbséget mutatott a zsírsejtek alakjában és méretében PKCε enzim jelenlétében, illetve hiányában.

“Tudjuk, hogy a zsírszövet sokkal több, mint egy, a zsír tárolására szolgáló semleges közeg” – állítja Prof. Schmitz-Peiffer.  “A zsírszövet egy nagyon dinamikus szerv, amely fontos szerepet játszik az emberi szervezet működésében, fontos üzenetet közvetít, többek között a máj felé, és részt vesz a szervezet „belső kommunikációjában. A PKCε enzim megváltoztatja a zsírszövet jellegét, befolyásolja a zsírsejtek állapotát, és megváltoztatja az általa küldött üzenetek típusát, ami a májon, illetve egyéb szerveken keresztül hatással van az anyagcserére.”

“10 évvel ezelőtt megmutattuk, hogy a PKCε enzim mentes egerek védettek a glükóz intoleranciával szemben, azonban nem tudtuk, hogy mi lehet a hatásmechanizmusa. Akkor még a PKCε blokkolása jelentette a problémát.”

Prof. Schmitz-Peiffer a Monash Gyógyszerészeti Intézetében Ray Norton professzorral és Jonathan Baell professzorral egy könnyen alkalmazható készítmény kifejlesztésén dolgozik, amely megzavarhatja a PKCε enzim aktivitását, ami egyértelműen újfajta megközelítését jelent a cukorbetegség kezelésének.

 

ScienceDaily

2018 10.12.