Bélflóra és a metabolikus szindróma

Diavitas Életmód Program logó
2015 január 30. Diavitas Magazin

A metabolikus szindróma napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcserezavara, amely helytelen életmód és az egészségtelen táplálkozás hatására alakul ki.

A „World Journal of Gastroenterology” című amerikai lapban nemrég megjelent tudományos cikk szerint (http://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v20/i43/16079.htm) a bélben lévő mikrobák fontos szerepet játszanak a metabolikus szindróma kialakulásában.

Mindezt embereken és állatokon végzett kísérletek bizonyítják.

Étkezési szokásaink döntően befolyásolják a bélflóra és a bélbaktériumok felépítését. Ez a komplex rendszer hatással van az anyagcsere-egyensúlyra. Befolyásolja az energia-felhasználást, a belek mozgását, az étvágyat, a glükóz és a lipidek anyagcseréjét, valamint a zsír tárolását.

Ha a bélbaktériumok és a szervezetünk közti egyensúly felbomlik, az könnyen inzulinrezisztenciához vezethet. (Ekkor az inzulinérzékeny szövetek – máj, izomszövet, zsírszövet – inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni. Ez azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség.)

A jó hír viszont az, hogy megfelelő diétával visszafordítható a folyamat. Helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel a bélbaktériumok összetétele megváltoztatható.

Mindezt probiotikumokkal kiegészítve az anyagcsere-egyensúly visszaállítható, a fogyás beindítható.