Migrén és a bél-agy tengely összefüggései: a bél mikrobiom szerepe

Diavitas Életmód Program logó
2021 október 14. Diavitas Magazin

A bél-agy tengely az emésztőrendszer és a központi idegrendszer kétirányú funkcionális kapcsolata. Az idegrendszer hat a belek motitására, emésztőenzimek termelésére, szenzoros működésére, ezzel párhuzamosan a bélrendszer hatással van központi idegrendszeri funkciókra, mint gondolkodás, viselkedés, fájdalomérzékelés. Egy közelmúltban publikált áttekintő tanulmány a bél-agy tengely és a migrén kapcsolatát vizsgálta.

Amint a tanulmány leírja, a bél-agy tengely számos úton képes hatni a migrén kialakulására: ilyenek a táplálék összetevők, a bél mikrobiom, gyulladásos mediátorok, neuropeptidek, stressz horomonk.

A mikrobiom jelentőségét vizsgálva megérthetjük, hogy milyen szerepet játszik a stressz - a mikrobiom összetétel megváltoztatásán keresztül - a migrén kialakulásában. Stressz hatására az agyalapi mirigy-mellékvese tengely aktiválódása révén stresszhormonok szabadulnak fel, melyek közvetlen hatással vannak a mikrobiom összetételére, azt megváltoztatva a bél barrier áteresztőképességének növekedését eredményezik. Ugyanakkor ez a kapcsolat a másik irányban is működik, dysbiosis és bél-permeábilitás növekedés esetén aktiválódik az agyalapi mirigy.


Kérjük a cikkünk teljes tartalmát olvassa el itt! Köszönjük!