Csökkenthető-e az újszülöttek antibiotikumos kezelése következtében kialakult cukorbetegség kockázat?

Diavitas Életmód Program logó
2021 november 10. Diavitas Magazin

Az egyes típusú cukorbetegség a leggyakoribb autoimmun betegség gyermekkorban. Legújabb kutatási eredmények azt sugallják, hogy azoknál az újszülötteknél, akiknél a mikrobiom egyensúlya felborult az antibiotikum kezelésnek köszönhetően, az egyes típusú cukorbetegség kockázata megemelkedett, és az édesanya széklet mikrobiótájának átültetése segíthet visszafordítani ezt az állapotot. A tanulmány, amely egerek genetikai elemzésével készült, a Cell Host & Microbe című folyóiratban jelent meg.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a fiatal állatok antibiotikum kezelése megzavarja a mikrobiom egyensúlyát, ami megváltoztathatja a szervezet immunvédekezését és szervspecifikus gyulladásos folyamatokat indít be, növelve az immunmediált betegségek kockázatát.

A tanulmányban olyan egereket vizsgáltak, amelyek az életük 5. és 10. napja között antibiotikum kezelésben részesültek, majd egy héttel később anyai mikrobióta transzplantációt kaptak. Az eredményeket olyan társaikkal hasonlították össze, akik székletátültetésben nem részesültek.

Kérjük, hogy az írásunk teljes tartalmát olvassa el ezen a linken.