Hogyan segíthet a megfelelő étrend gyulladásos bélbetegségek esetén (?)

Diavitas Életmód Program logó
2020 május 21. Diavitas Magazin

Friss bizonyítékok szólnak arról, hogy hogyan segíthet a gyulladásos bélbetegségek kezelésében a táplálkozás. Egyre több tanulmány eredménye támasztja alá az étrend fontosságát, főleg a betegség korai szakaszában.

Az alábbi cikk a legfrissebb kutatások eredményeit foglalja össze, nagy hangsúlyt fektetve a táplálkozás, a mikrobiom és az IBD (gyulladásos bélbetegség) összefüggésére.

Bár az IBD kezelésére vonatkozó legfrissebb iránymutatásokban csekély szerepet játszik a táplálkozás, egyre több bizonyíték támasztja alá jelentős szerepét, főleg a betegség korai szakaszában. Ezek a bizonyítékok főként egerekkel végzett vizsgálatokból származnak.

2018-ban publikált tanulmány során csíramentes egerekben vizsgáltak különböző étrendi hatásokat. Eredményeikből kiderül, hogy a magas fehérjetartalmú (tejsavó, szójafehérje) étrend, emulgeálószer nagyobb mennyiségű bevitele, valamint a túlzott zsírfogyasztás a gyulladásos bélbetegség súlyosbodásához vezetett, amelyet a súlycsökkenés mértékével határoztak meg. Ezzel ellentétben a rostfogyasztás (pektin és cellulóz) kedvezően befolyásolta a gyulladás mértékét.

Dr. Kevin Whelan (UK, London) által vezetett kutatás során megállapították az alacsony FODMAP diéta hatékonyságát olyan betegeknél, akik a betegség nyugalmi időszakában voltak. Megfigyelhető ugyanis, hogy bár a gyulladás kontroll alatt van, a betegek mégis tapasztalnak emésztőrendszeri panaszokat. Whelan és munkatársai tanulmányozták az alacsony FODMAP étrend hatását a tünetekre, mikrobiomra és a gyulladást jelző értékekre is. Eredményeik alapján 4 hét étrendi változtatás után (Fermentábilis Oligoszacharidok Diszacharidok Monoszacharidok és Poliolok elhagyása) az esetek több mint felében csökkentette a kellemetlen teltségérzetet és puffadást, ezáltal jobb életminőséget eredményezve. A kontroll csoportban a placebo diétát folytatók körében ez az arány 16% volt. Bár a bélflóra diverzitásában, vagyis a baktériumok fajgazdagságában nem volt különbség a két csoport között, a különleges diétát folytatóknál bizonyos baktérium törzsek csökkenését vették észre például Bifidobacterium adolescentis, B. longum és Faecalibacterium prausnitzii.

A csoport tervezi vizsgálni a hosszabb távú alacsony FODMAP étrend hatásait, illetve tanulmányozzák a FODMAP bevezetésének hatását a tüneteke és a bél baktériumokra, mivel bizonyos tápanyagok alacsony bevitele káros hatású is lehet.

Gyulladásos bélbetegségek esetén megfigyelhető számos esetben, hogy a páciensek a betegség nyugalmi időszakában is tapasztalnak kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket ezért a megfelelő étrend kiválasztása kifejezetten fontos, emellett a sikeres terápiához is elengedhetetlen.

Forrás: https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/updated-evi...