Már építik “Noé bárkáját” a bélbaciknak

Diavitas Életmód Program logó
2018 október 19. Diavitas Magazin

Ahogyan a szabad szemmel látható élőlények globálisan pusztulnak és kipusztulnak, úgy az emberben élő és őt körülvevő mikroszkópikus organizmusokat is hasonló tendenciák fenyegetik. A kutatók egészségügyi válságra hívják fel a figyelmünket, mivel az antibiotikumok és a tartósított élelmiszerek  fogyasztása veszélyezteti és felszámolja az emberben élő hasznos mikrobákat.

Az utóbbi évtizedekben az olyan betegségek, mint a cukorbetegség, az asztma vagy az allergiás megbetegedések aránya erősen emelkedett.  Számos kutató úgy véli, hogy a “mikrobak fajgazdagságának” elvesztése állhat a betegségek hátterében.

Bár egészségünk és mikroorganizmusaink közötti kapcsolatok és mechanizmusok nagy részét még mindig homály fedi, tanulmányok mutatnak rá, hogy az emberben élő mikrobák sokféleségének csökkenése összefügg és szorosan kapcsolódik az iparosodással.

bélbaktérium

Kimutatták, hogy amazóniai falvakban élő, vadászó és gyűjtögető életmódot folytató népek bélcsatornáiban élő mikrobák fajgazdagsága kétszer akkora, mint az átlagos amerikai emberekében..

Egy szakértői csoport azt indítványozta, hogy építsék meg a baktériumok “Noé bárkáját” a jövő nemzedékeinek és gyűjtsenek össze egy mikrobakészletet a modern társadalomtól elzárt, a világ érintetlen részein élő emberektől.

Ilyen rendszer modellje a norvég Svalbard Global Seed Vault , amely egy génbank, mely a Spitsbergákon és szerte a világban tárol növényeket és szaporítóanyagokat, felkészülve a világvégi forgatókönyvre.

“Egyre növekvő globális egészségügyi válsággal szembesülünk, amely megköveteli, hogy megragadjuk és megőrizzük az emberi mikrobioták sokféleségét, miközben még mindig léteznek” – mondta Dr Dominguez-Bello, a Rutgers Egyetemen.

A kutatók szerint a jövőben lehetséges lehet a betegségek gyógyítása és megelőzése az elveszett mikrobák visszatelepítésével. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, be kell gyűjteni és meg kell őrizni az emberiség “ősi mikrobális örökségét”, hangsúlyozzák a tudósok állítva, hogy a kedvező mikrobákat a távoli latin-amerikai és afrikai közösségektől kell begyüjteni.

“Ezek a mikrobák több száz évezreden át együtt éltek az emberekkel, segítettek megemészteni az ételeket, erősítették az immunrendszert és segítettek védekezni a baktériumok fertőzések ellen” – mondta Dr. Dominguez-Bello.

Bélflóránk minősége kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk minőségében. Bélflóránk állapota már hazánkban is ellenőrizhető egy székletgenomikai vizsgálat keretén belül lehetőséget adva a korrekcióra.

 

2018 10.04.

Independent