Miért tilos a nassolás a cukorbeteg étrend-ben?

Diavitas Életmód Program logó
2014 november 07. Diavitas Magazin

A cukorbeteg étrend összes kalóriatartalma, a szénhidrátlimit betartása, és napszaki eloszlása nagyon fontos. A legtöbb gyógyszeresen kezelt cukorbeteg esetén a napi ötszöri étkezés az irányadó, ennél kevesebb számú étkezést csak bizonyos inzulinterápia esetén ír elő az orvos.

A napi ötszöri étkezésnek azért van jelentősége a gyógyszeresen kezelt cukorbetegek esetén, mivel a saját (hasnyálmirigy által termelt) inzulin csúcsai átlagosan három óránként következnek be. Az inzulinra azért van szükség, mert testünk bizonyos sejtjeibe csak az inzulin jelenlétében jut be a glükóz. Ha figyelmen kívül hagyjuk az inzulincsúcsokat, félő, hogy akkor jut a szervezet táplálékhoz, amikor nem is igazán tudja felhasználni.

A napi ötszöri étkezés mellett az engedélyezett szénhidrátlimitet is be kell tartani, és ennek megfelelően elosztani. Egy étkezésre nem fogyaszthat többet a cukorbeteg 60 g szénhidrátnál. Jó, ha az étkezések ritmusa a következőképpen alakul: étkezés – kalóriamentes időszak, legalább 2, maximum 4 óra – újabb étkezés – újabb kalóriamentes időszak, stb. Mindegyik étkezésnek tartalmaznia kell szénhidrátot. A reggeli, ebéd, és a vacsora a három főétkezés, ezeknek a kalória-, és szénhidráttartalma legyen a legjelentősebb, de egyik se haladja meg a 60 g-ot.

A kalóriamentes időszakban semmit nem vihetünk be, ami kalóriát tartalmaz. Ilyen értelemben a „nassolnivaló” is az étkezések része kell, hogy legyen. Tehát ha megkívánunk egy finomított lisztből készült péksütit (mert ilyen is előfordulhat), akkor arra ügyeljünk, hogy azt étkezés részeként fogyasszuk el. A két étkezés között optimális 2-4 órát hagyjuk meg kalóriamentesnek.

A nassolás a legrosszabb, amit tehetünk egy cukorbeteg étrendben.

A pl. fél óránként elrágcsált pilótakeksszel csak megzavarjuk a szervezet inzulinháztartását, és egy folyamatosan ingadozó vércukorszintet eredményezünk magunknak.

Ha mindenképp megkívánjuk a “nassokat”, akkor tegyük őket étkezés részévé, pl. együnk mellé egy rozskenyérből készült szendvicset, müzlit. (lásd glikémiás indexről szóló írásunk).