Mit történik a testünkkel, ha feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk? - Tanulmány

Diavitas Életmód Program logó
2019 június 07. Diavitas Magazin

 

Tudjuk, hogy nem tanácsos feldolgozott ételeket nagy mennyiségben fogyasztani, mint például chipset, vagy gyorsfagyasztott pizzát, mert sok kalóriát tartalmaznak. De biztos, hogy csak emiatt okoznak elhízást?

A US National Institute of Health (NIH) egyik új tanulmánya rávilágít arra, hogy nem csak a kalóriatartalom az egyetlen probléma. Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy van összefüggés az elhízás és a feldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása között, de az összefüggést sosem vizsgálták randomizált kontrollált vizsgálattal.

feldolgozott élelmiszerek

Ebben a tanulmányban 20 felnőtt vett részt. Az egyik csoport feldolgozott élelmiszereket fogyasztott, a kontroll csoport pedig feldolgozatlan élelmiszereket. Mindkét csoportnak 3 főétkezése volt, napközben pedig kisétkezések. A résztvevők annyit ehettek a megadott ételekből, amennyit szerettek volna. 2 hét diétát követően, a csoportok felcserélték az étrendet, és újabb 2 hét következett. Ez a módszer növeli a kísérlet megbízhatóságát, mivel mind a két csoport, a kísérlet mindkét pontjában részt vett. A tanulmány szerint, a feldolgozott élelmiszerek által plusz 500 kalóriát vittek be a résztvevők, a kontroll csoporthoz képest, és mindkét csoport résztvevői híztak 1 kg-ot azalatt a 2 hét alatt, amíg feldolgozott élelmiszereket fogyasztottak. Bár ismert a tény, hogy ezek az élelmiszerek függőséget okoznak, nem tűnt fel nekik, hogy nagyobb étvágyuk volt, amikor ezen a diétán voltak, habár a két csoport mind a két diétát egyformán ízletesnek tartotta.

A feldolgozott élelmiszerek többlet fogyasztása általában nassolás formájában jelentkezik, de a tanulmány alatt a résztvevők a főétkezések alkalmával fogyasztottak a szükségesnél több kalóriát. Ennek az lehetett az oka, hogy gyorsabban ették a feldolgozott élelmiszereket, ezáltal később alakult ki a teltségérzet, így sokkal több kalóriát vittek be percenként, mint a kontroll csoport. Az egyik tényező, ami még a teltségérzetért felelős, az az élelmiszerek rosttartalma. Köztudott, hogy ezeknek az ételeknek nem túl magas a rosttartalma, mivel feldolgozás során veszítenek belőle, így gyorsabban el lehet ezeket fogyasztani.

A feldolgozatlan élelmiszerek szerkezetének szerves részét képezik a rostok, ezért sokkal lassabban fogyasztjuk el azt a kalóriamennyiséget, amennyit tartalmaz. Például egy ép narancs kalóriatartalmát sokkal lassabban fogyasztjuk el mint, ha ezt a narancsot lefacsarnánk és meginnánk.
Ennek a tanulmánynak, és más vizsgálatoknak is az a fő üzenete, hogy a kalóriabevitelt úgy érdemes szabályozni, hogy megőrizzük az élelmiszerek és nyersanyagok szerkezetét. Ezzel arra ösztönözzük a szervezetünket, hogy lassabban együnk, így hamarabb érezzük, hogy jól laktunk. Ez nem tud működni a feldolgozott élelmiszerekkel, mivel az élelmiszer szerkezeti épsége a gyártás során elveszik.

A feldolgozatlan élelmiszerek lassú elfogyasztása sok embernek kihívást jelent, idő hiányában. De ez a szokás sok országban olyan tradíció, amelyet a mai napig nagyon komolyan vesznek, például Franciaországban, ahol egymást követik a kis fogások, így sokkal kényelmesebbek az étkezések, és nagyobb élvezetet tudnak nyújtani.

Forrás: Richard Hoffman, élelmiszer biokémikus, University of Hertfordshire