Székletátültetés hosszabb távú hatásai az autizmus esetében

Diavitas Életmód Program logó
2019 augusztus 09. Diavitas Magazin

 

Számos tanulmányban olvasható, hogy az Autizmus spektrum zavarral (Autism Spectrum Disorders=ASD)  élő emberek az átlagtól eltérő bél mikrobiommal rendelkeznek, amely alapján kapcsolat lehet a bél mikrobiom és az autizmushoz kötődő viselkedési szokások között.

autizmus

A bél-agy tengely létezését korábban már más betegségeknél is feltételezték, mint például a Parkinson-kór, vagy az Alzheimer kór. Az Arizona Állam Egyetem kutatói publikáltak egy cikket, melyben 18 ASD-vel diagnosztizált gyermeken végzett kezelések után, két év elteltével nyomon követéses vizsgálatot folytattak. A terápia után két évvel jelentős pozitív változásokat figyeltek meg, mind a gasztrointesztinális mind az autizmushoz társuló tünetek tekintetében. Lényeges információ az is, hogy a baktériumok diverzitása nőtt, ezen belül a Bifidobacteria és a Prevotella baktériumok száma is gyarapodott.

Autizmus és a gyomor-bélrendszeri problémák

Az autizmussal élő emberek körülbelül 30-50%-a küzd krónikus gyomor-bélrendszeri panaszokkal, mint például a gyakori székrekedés és/vagy hasmenés.

Hogyan zajlott a terápia?

Az elsődleges kutatásban az autizmussal élő gyermekeken egy komplex mikrobiomot befolyásoló terápiát végeztek. A kezeléshez (Microbiom Transfer Therapy=MMT) több lépés is tartozott, ilyen volt például az antibiotikumos kezelés, a béltisztítás, és csak ez után következhetett a széklet mikrobiom átültetés (FMT=Fecal MicrobiotaTransplant). A terápiát 8 hetes megfigyelési időszak követte. Ebben a periódusban 80%-al csökkentek az gasztrointesztális tünetek, illetve az ASD tüneteiben is javulást tapasztaltak.

Mit észleltek két évvel a terápia után?

2 évvel a terápia befejezése után újból vizsgálatokat folytattak az alanyokkal. Az eredmények még mindig jelentősek voltak, ugyanis egy gasztrointesztinális tüneteket mérő skála szerint 58 %-al csökkentek a tüneteik.
A vizsgálat kezdetekor a résztvevők 83%-nak súlyos ASD diagnózisa volt (CARS=Childhood Autism Rating Scale alapján), ez a szám 17%-ra csökkent, de a közepes, és enyhe diagnózissal rendelkező gyermekek értékei is javultak, sőt a vizsgált alanyok 44%-a már diagnosztikai határérték alá esett.
Érdekesség, hogy 18-ból 16 személynél újabb székletvizsgálatok eredménye szerint a baktériumok sokfélesége megmaradt két évvel a terápia után is.

Bíztató kutatások, de figyelembe kell venni, hogy ASD-vel kezelt betegeknél ritkán vannak hosszú távú követéses vizsgálatok, habár az eredmények bíztatók, fontos kiemelni, hogy ez egy nyílt, placebo kontrollált vizsgálat nélküli kutatás volt, viszont a jövőben szeretnének ebben a témakörben további vizsgálatokat végezni.

Forrás: Nature.com, Asunow